Bagietka Teriyaki z trzema warzywnymi purée
Wyszukiwanie
Filtr
Bagietka Teriyaki z trzema warzywnymi purée
Bookmark
60 od 78

Bagietka Teriyaki z trzema warzywnymi purée

Bagietka Teriyaki z trzema warzywnymi purée
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
723 kJ / 172 kcal
Tłuszcz: 6.7 g
Białko: 4.5 g
Węglowodany: 21.7 g

Składniki dla 10 porcja / porcje

Purée z groszku:

  • 50 g obranej cebuli 
  • 20 g masła
  • 100 g mrożonego groszku 
  • 40 ml wody mineralnej
  • 60 g ugotowanych ziemniaków
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Purée z marchewki:

  • 100 g marchewki
  • 50 g obranej cebuli
  • 20 g masła
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml wody mineralnej
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Purée z papryki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • Woda mineralna (wedle potrzeby)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie

Aby przyrządzić puree z groszku, pokrój cebulę w cienkie plasterki. Stop masło na patelni, podsmaż cebulę na maśle, dodaj groszek i wodę mineralną i zagotuj. Zmiksuj z gotowanym ziemniakami i dopraw solą i pieprzem.

Aby przyrządzić puree z marchewki, odetnij czubki i pokrój marchewkę na grube plasterki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Stop masło na patelni, podsmaż cebulę i marchewkę na maśle, dodaj sok pomarańczowy i wodę mineralną i gotuj, aż marchewka stanie się miękka. Odsącz marchewkę oraz cebulę i zmiksuj z solą, pieprzem i odrobiną wody (jeśli jest taka potrzeba).

Aby przyrządzić puree z papryki, przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, skórkę i nasiona i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Piecz przez około 4-6 minut w piekarniku, następnie zanurz w lodowatej wodzie, obierz ze skórki i pokrój na paski. Obierz i pokrój czosnek. Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż paprykę i czosnek, dodaj wodę mineralną i pozwól jej się wygotować. Zmiksuj paprykę z czosnkiem i dopraw solą i pieprzem.

Pokrój bagietę na ukośne kromki. Posmaruj Marynatą Teriyaki powierzchnie kromek i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C (konwekcja: 210℃) przez około 1-2 minuty. Podawaj bagietkę teriyaki z warzywnymi puree oraz z oliwkami, sałatą, oliwą i pieprzem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 60 min.
723 kJ / 172 kcal
Tłuszcz: 6.7 g
Białko: 4.5 g
Węglowodany: 21.7 g

Składniki dla 10 porcja / porcje

Purée z groszku:

  • 50 g obranej cebuli 
  • 20 g masła
  • 100 g mrożonego groszku 
  • 40 ml wody mineralnej
  • 60 g ugotowanych ziemniaków
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Purée z marchewki:

  • 100 g marchewki
  • 50 g obranej cebuli
  • 20 g masła
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml wody mineralnej
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Purée z papryki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • Woda mineralna (wedle potrzeby)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz