Babka wielkanocna z polewą karmelową

Czas ogółem 60 min
60 min Czas przygotowania

Wielkanocne ciasto, które nie tylko pięknie wygląda na stole, ale również pysznie smakuje. Dodatek kefiru sprawia, że babka jest wilgotna w środku i dłużej zachowuje świeżość.

Składniki

8 porcj(e/i)
70 g
miękkiego masła
4 
jajka
100 g
cukru
 ¾ szklanka
szklanki kefiru (180g)
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
220 g
mąki pszennej

Karmel:

100 g
cukru
2 łyżki
wody
1 łyżka
masła
100 ml
śmietanki kremówki 36%

Dekoracja:

3 łyżeczki
pokrojonych orzechów pistacjowych
Wartości odżywcze (na porcję) 12861 kJ  /  3072 kcal
140 g Tłuszcz
66 g Białko
385 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas ucierając. Dodać kefir oraz Ponzu i wymieszać.

Krok 2

Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 3

Połączyć zawartość obydwu misek, wymieszać tylko do połączenia składników.

Krok 4

Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Przełożyć do niej masę.

Krok 5

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40-45 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Krok 6

Po upieczeniu wystudzić.

Krok 7

Przygotowanie karmelu:

Cukier wraz z wodą umieścić w garnku i podgrzewać do czasu aż cukier będzie całkowicie płynny, a jego kolor zmieni się na karmelowy (uwaga: cukier nie powinien być zbyt brązowy, wówczas karmel może być gorzki).

Zdejmujemy z palnika, dodać masło, śmietankę kremówkę i energicznie mieszać. Ponownie umieścić na palniku i podgrzewać.

Dodać cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman i mieszać do czas aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a karmel lekko zgęstnieje.

Lekko wystudzić i polać babkę. Udekorować pistacjami.

ID przepisu: 964

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku cały czas ucierając. Dodać kefir oraz Ponzu i wymieszać.

Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia.

Połączyć zawartość obydwu misek, wymieszać tylko do połączenia składników.

Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Przełożyć do niej masę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 40-45 minut (do tzw. „suchego patyczka”).

Po upieczeniu wystudzić.

Przygotowanie karmelu:

Cukier wraz z wodą umieścić w garnku i podgrzewać do czasu aż cukier będzie całkowicie płynny, a jego kolor zmieni się na karmelowy (uwaga: cukier nie powinien być zbyt brązowy, wówczas karmel może być gorzki).

Zdejmujemy z palnika, dodać masło, śmietankę kremówkę i energicznie mieszać. Ponownie umieścić na palniku i podgrzewać.

Dodać cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman i mieszać do czas aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a karmel lekko zgęstnieje.

Lekko wystudzić i polać babkę. Udekorować pistacjami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.