Azjatyckie szaszłyki z papryki i łososia

Czas ogółem 50 min
20 min Czas przygotowania
20 min Czas marynowania
10 min Czas gotowania

Szaszłyki z soczystym łososiem teriyaki posypanym sezamem, a do tego chrupiąca, orzeźwiająca sałatka z fenkułem i jabłkiem to jarska propozycja na przepyszne i lekkie danie z grilla.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
filetu z łososia
1 
limonka
1 
zielona papryka
1 szczypta
płatków chili
1 pęczek
cebuli dymki
2 łyżki
prażonych nasion sezamu

Sałatka z fenkuła

1 
fenkuł
80 ml
oliwy z oliwek
1 
kwaśne jabłko
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżeczka
miodu
sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze (na porcję) 5056 kJ  /  1264 kcal
63 g Tłuszcz
88 g Białko
90 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Łososia pokrój w kostkę. Dopraw pieprzem, płatkami chili i Marynatą Teriyaki. Dodaj sok oraz startą skórkę z limonki. Dodaj olej sezamowy. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

Krok 2

Paprykę pokrój w kostkę podobnej wielkości, co rybę.

Krok 3

Fenkuła pokrój na cienkie paski. Jabłko pokrój w słupki. Dodaj miód, sok z cytryny oraz oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Łososia nabij na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki. 

Krok 5

Posmaruj szaszłyki resztą marynaty i posyp sezamem. 

Krok 6

Szaszłyki piecz ok. 10 min. na mocno rozgrzanym grillu. Obracaj je od czasu do czasu, aby równomiernie się opiekły.

Krok 7

Gotowe szaszłyki posyp dymką, sezamem i skórką z limonki. Podawaj z sałatką z fenkuła.

ID przepisu: 1117

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Łososia pokrój w kostkę. Dopraw pieprzem, płatkami chili i Marynatą Teriyaki. Dodaj sok oraz startą skórkę z limonki. Dodaj olej sezamowy. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.

Paprykę pokrój w kostkę podobnej wielkości, co rybę.

Fenkuła pokrój na cienkie paski. Jabłko pokrój w słupki. Dodaj miód, sok z cytryny oraz oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Łososia nabij na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki. 

Posmaruj szaszłyki resztą marynaty i posyp sezamem. 

Szaszłyki piecz ok. 10 min. na mocno rozgrzanym grillu. Obracaj je od czasu do czasu, aby równomiernie się opiekły.

Gotowe szaszłyki posyp dymką, sezamem i skórką z limonki. Podawaj z sałatką z fenkuła.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.