
Azjatycka zupa krem z dyni z pieczywem z ciasta francuskiego

Składniki na 4 porcj(e/i)
na dyniową zupę krem:
- 600 g miąższu dyni (np. hokkaido)
- 1 ziemniak
- 2 marchewki
- 10 g imbiru
- 2 szalotki
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4-6 łyżek stołowych naturalnie fermentowanego sosu sojowego Kikkoman
na pieczywo z ciasta francuskiego:
- 100 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa śmietany
- pestki dyni
- ziarna sezamu
Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę, ziemniaka i marchewki obrać i drobno pokroić. Obrać imbir, szalotki i czosnek. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, a następnie usunąć nasiona i błony. Wszystko drobno posiekać.
Roztopić masło, pokrojone drobno warzywa i dyniowe kostki poddusić, a następnie zalać mleczkiem kokosowym i bulionem warzywnym. Trawę cytrynową przekroić wzdłuż, dodać do pozostałych warzyw i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wyjąć trawę cytrynową, zmiksować zupę blenderem i doprawić sosem sojowym.
Gdy zupa powoli się gotuje, można zająć się ciastem francuskim. W tym celu należy rozwinąć lekko odtajałe ciasto i przy użyciu wykrawacza wykroić dowolne kształty (np. księżyce i gwiazdki). Śmietanę wymieszać z żółtkiem i posmarować nią wycięte kawałki ciasta. Na koniec posypać pestkami dyni i sezamem. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 8 minut do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Podawać do zupy.
Wskazówka: jeśli zależy nam na czasie, możemy kupić gotowe ciasto francuskie i rozgrzać je przez krótką chwilę w piekarniku – będzie smakować jak świeżo upieczone!
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
na dyniową zupę krem:
- 600 g miąższu dyni (np. hokkaido)
- 1 ziemniak
- 2 marchewki
- 10 g imbiru
- 2 szalotki
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 20 g masła
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4-6 łyżek stołowych naturalnie fermentowanego sosu sojowego Kikkoman
na pieczywo z ciasta francuskiego:
- 100 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa śmietany
- pestki dyni
- ziarna sezamu