Azjatycka zupa krem z dyni z pieczywem z ciasta francuskiego
Wyszukiwanie
Filtr
Azjatycka zupa krem z dyni z pieczywem z ciasta francuskiego
Bookmark
135 od 481

Azjatycka zupa krem z dyni z pieczywem z ciasta francuskiego

Azjatycka zupa krem z dyni z pieczywem z ciasta francuskiego
Całkowity czas: 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
2257 kJ / 539 kcal

Składniki na 4 porcj(e/i)

na dyniową zupę krem:

  • 600 g miąższu dyni (np. hokkaido) 
  • 1 ziemniak
  • 2 marchewki
  • 10 g imbiru
  • 2 szalotki
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 4-6 łyżek stołowych naturalnie fermentowanego sosu sojowego Kikkoman

na pieczywo z ciasta francuskiego:

  • 100 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stołowa śmietany 
  • pestki dyni
  • ziarna sezamu

Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić w kostkę, ziemniaka i marchewki obrać i drobno pokroić. Obrać imbir, szalotki i czosnek. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, a następnie usunąć nasiona i błony. Wszystko drobno posiekać. 

Roztopić masło, pokrojone drobno warzywa i dyniowe kostki poddusić, a następnie zalać mleczkiem kokosowym i bulionem warzywnym. Trawę cytrynową przekroić wzdłuż, dodać do pozostałych warzyw i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.  Wyjąć trawę cytrynową, zmiksować zupę blenderem i doprawić sosem sojowym.

Gdy zupa powoli się gotuje, można zająć się ciastem francuskim. W tym celu należy rozwinąć lekko odtajałe ciasto i przy użyciu wykrawacza wykroić dowolne kształty (np. księżyce i gwiazdki). Śmietanę wymieszać z żółtkiem i posmarować nią wycięte kawałki ciasta. Na koniec posypać pestkami dyni i sezamem. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 8 minut do momentu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Podawać do zupy.

Wskazówka: jeśli zależy nam na czasie, możemy kupić gotowe ciasto francuskie i rozgrzać je przez krótką chwilę w piekarniku – będzie smakować jak świeżo upieczone!

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
2257 kJ / 539 kcal

Składniki na 4 porcj(e/i)

na dyniową zupę krem:

  • 600 g miąższu dyni (np. hokkaido) 
  • 1 ziemniak
  • 2 marchewki
  • 10 g imbiru
  • 2 szalotki
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 4-6 łyżek stołowych naturalnie fermentowanego sosu sojowego Kikkoman

na pieczywo z ciasta francuskiego:

  • 100 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stołowa śmietany 
  • pestki dyni
  • ziarna sezamu