Azjatycka sałatka z limonkowym winegretem
Wyszukiwanie
Filtr
Azjatycka sałatka z limonkowym winegretem
Bookmark
391 od 472

Azjatycka sałatka z limonkowym winegretem

Azjatycka sałatka z limonkowym winegretem

Składniki na 4 porcj(e/i)

Dressing:

  • 75 ml oleju roślinnego
  • 2½ łyżki stołowej Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
  • 2½ łyżki stołowej octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

Sałatka:

  • 125 ml żółtego grochu łuskanego
  • olej arachidowy do smażenia
  • 1 średniej wielkości szalotka, pokrojona w drobne plasterki
  • sól
  • 1500 ml drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki stołowe imbiru do sushi
  • 70 ml czerwonej cebuli, pokrojonej w drobne plasterki
  • 70 ml pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 2 łyżki stołowe prażonego sezamu
  • 2 łyżki stołowe papryczki chili, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki stołowe cebuli dymki, pokrojonej w cienkie krążki

Przygotowanie:

Składniki na dressing połączyć i wymieszać na gładką masę. Do czasu podania przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku.

Zalać groch gotującą się wodą – tak, aby poziom wody znajdował się ok. 2½ cm nad grochem – i namaczać przez ok. 1½ godziny. Odlać wodę, rozłożyć groch na ręczniku kuchennym lub blasze do pieczenia i pozostawić do wyschnięcia. W woku lub rondlu do sosów rozgrzać olej do temp. 175˚C i przygotować drugą blachę do pieczenia z papierowym ręcznikiem. Groch smażyć w oleju przez ok. 3 minuty, aż uzyska złoto-brązowy kolor i nabierze chrupkości. Wyjąć groch z oleju, wyłożyć na ręcznik kuchenny i posypać niewielką ilością soli. Plasterki szalotki również uprażyć w gorącym oleju na złoty brąz i wyłożyć na papier, aby usunąć nadmiar oleju.

Składniki na sałatkę wymieszać w dużej misce i krótko przed podaniem polać sosem winegret. Posypać uprażonym grochem i cebulą i podać przybrane kawałkami limonki.

Rada: Groch można przygotować wcześniej i przechować przez kilka dni w pojemniku hermetycznym.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki na 4 porcj(e/i)

Dressing:

  • 75 ml oleju roślinnego
  • 2½ łyżki stołowej Kikkoman cytrusowego sosu sojowego Ponzu
  • 2½ łyżki stołowej octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

Sałatka:

  • 125 ml żółtego grochu łuskanego
  • olej arachidowy do smażenia
  • 1 średniej wielkości szalotka, pokrojona w drobne plasterki
  • sól
  • 1500 ml drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki stołowe imbiru do sushi
  • 70 ml czerwonej cebuli, pokrojonej w drobne plasterki
  • 70 ml pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 2 łyżki stołowe prażonego sezamu
  • 2 łyżki stołowe papryczki chili, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki stołowe cebuli dymki, pokrojonej w cienkie krążki