
Aromatyczny burger umami
Składniki dla 4 porcji
- 500 g chudego mięsa mielonego
- 2 drobno posiekane szalotki
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 żółtko
- 20 g startego parmezanu
- czarny pieprz
- 6 dojrzałych podłużnych pomidorów (Lima), przekrojonych na pół
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g dojrzałego startego cheddara
- 4 podpieczone bułki na burgery
- rukiew wodna
- 2 pokrojone ogórki konserwowe
przygotowanie
Mięso mielone, szalotki, sos sojowy Kikkoman, żółtko i parmezan wymieszać w misce z dodatkiem czarnego pieprzu. Wymieszane składniki podzielić na cztery porcje i włożyć do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Połówki pomidorów skropić oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym Kikkoman, posypać cukrem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na godzinę.
Rozgrzać płytę grillową. Przy użyciu pędzelka posmarować burgery niewielką ilością oleju, a następnie smażyć przez 5-6 minut z każdej strony. Posypać burgery startym cheddarem i piec jeszcze przez kilka minut, po czym przełożyć je na podpieczone bułki, dodając rukiew. Podpieczone pomidory ułożyć razem z ogórkami konserwowymi na burgerach i całość przykryć drugą połówką bułki.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 500 g chudego mięsa mielonego
- 2 drobno posiekane szalotki
- 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 żółtko
- 20 g startego parmezanu
- czarny pieprz
- 6 dojrzałych podłużnych pomidorów (Lima), przekrojonych na pół
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g dojrzałego startego cheddara
- 4 podpieczone bułki na burgery
- rukiew wodna
- 2 pokrojone ogórki konserwowe