Aromatyczny burger umami
Wyszukiwanie
Filtr
Aromatyczny burger umami
Bookmark
302 od 302

Aromatyczny burger umami

Aromatyczny burger umami
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas marynowania: 20 min.
2322 kJ / 554 kcal
Tłuszcz: 32.7 g
Białko: 29.2 g
Węglowodany: 48.1 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 500 g chudego mięsa mielonego
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 żółtko
  • 20 g startego parmezanu
  • czarny pieprz
  • 6 dojrzałych podłużnych pomidorów (Lima), przekrojonych na pół
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g dojrzałego startego cheddara
  • 4 podpieczone bułki na burgery
  • rukiew wodna
  • 2 pokrojone ogórki konserwowe

przygotowanie

Mięso mielone, szalotki, sos sojowy Kikkoman, żółtko i parmezan wymieszać w misce z dodatkiem czarnego pieprzu. Wymieszane składniki podzielić na cztery porcje i włożyć do lodówki na 30 minut w celu schłodzenia.

Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Połówki pomidorów skropić oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym Kikkoman, posypać cukrem i włożyć do rozgrzanego piekarnika na godzinę.

Rozgrzać płytę grillową. Przy użyciu pędzelka posmarować burgery niewielką ilością oleju, a następnie smażyć przez 5-6 minut z każdej strony. Posypać burgery startym cheddarem i piec jeszcze przez kilka minut, po czym przełożyć je na podpieczone bułki, dodając rukiew. Podpieczone pomidory ułożyć razem z ogórkami konserwowymi na burgerach i całość przykryć drugą połówką bułki.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas marynowania: 20 min.
2322 kJ / 554 kcal
Tłuszcz: 32.7 g
Białko: 29.2 g
Węglowodany: 48.1 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 500 g chudego mięsa mielonego
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 żółtko
  • 20 g startego parmezanu
  • czarny pieprz
  • 6 dojrzałych podłużnych pomidorów (Lima), przekrojonych na pół
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g dojrzałego startego cheddara
  • 4 podpieczone bułki na burgery
  • rukiew wodna
  • 2 pokrojone ogórki konserwowe