
Warzywne maccheroni au gratin ze słodkim sosem sojowym

Składniki dla 4 porcja / porcje
Na słodki sos sojowy:
- 200 ml bulionu warzywnego
- *60 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 ½ łyżki stołowej cukru
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
Na zapiekane warzywne maccheroni:
- 200 g maccheroni
- ¼ brokuła (ok. 100 g)
- 160 g pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
- 1 mała żółta papryka (ok. 100 g)
- 2 cebule (ok. 100 g)
- 100 g grzybów
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
Na sos gratin:
- 800 ml mleka
- 60 g masła
- 80 g mąki
- 50 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stołowe startego parmezanu
*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.
przygotowanie
1. Przygotuj słodki sos sojowy. Podgrzej bulion warzywny, sos sojowy i cukier. Zmieszaj mąkę kukurydzianą z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj.
2. Przygotuj zapiekane warzywne maccheroni. Ugotuj maccheroni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój brokuła na małe różyczki, umyj i sparz. Umyj pomidorki. Umyj i pokrój papryki na pół, usuń nasiona. Obierz cebule. Cebule i papryki pokrój na kostki wielkości ok. 1,5 cm. Oczyść grzyby, odetnij spód trzonków i pokrój na małe kawałki.
3. Rozgrzej oliwę na patelni. Warzywa podsmażaj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż warzywa na talerz i trzymaj w cieple.
4. Przygotuj sos gratin. W rondelku podgrzej mleko do temperatury 60-70°C. Masło i mąkę umieść w drugim garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 7-8 minut, cały czas mieszając.
5. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko nie przestając mieszać, żeby nie powstały grudki. Dodaj bulion warzywny, zagotuj. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 220°C (200°C w piekarniku konwekcyjnym).
6. Wymieszaj warzywa i maccheroni z sosem. Włóż do brytfanki, oprósz parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 5 minut. Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Skrop słodkim sosem sojowym i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Na słodki sos sojowy:
- 200 ml bulionu warzywnego
- *60 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 ½ łyżki stołowej cukru
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
Na zapiekane warzywne maccheroni:
- 200 g maccheroni
- ¼ brokuła (ok. 100 g)
- 160 g pomidorków koktajlowych (ok. 16 sztuk)
- 1 mała żółta papryka (ok. 100 g)
- 2 cebule (ok. 100 g)
- 100 g grzybów
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
Na sos gratin:
- 800 ml mleka
- 60 g masła
- 80 g mąki
- 50 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki stołowe startego parmezanu
*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.