
Wegetariański ramen
Składniki dla 4 porcji
Na bazę do ramenu (ok. 6 porcji):
- *200 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 suszone pomidory
- 4-5 kawałków suszonych grzybów (np. borowiki albo shiitake)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały kawałek pora (ok. 3 cm)
- 1 mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
- 1 łyżka stołowa bulionu warzywnego
- 4 łyżki stołowe cukru
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Na mieszankę przypraw:
- 120 ml bulionu warzywnego
- *3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
Na przybranie warzywne:
- 1 mała czerwona, zielona i żółta papryka (ok. 120 g każda)
- 120 g boczniaków
- ¼ sałaty lodowej (ok. 120 g)
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Na sezamową zupę ramen:
- 200 g makaronu ramen
- 4 x 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu - użyj bulionu warzywnego zamiast mięsnego
- 8 łyżek stołowych mielonego białego prażonego sezamu
- 2 łyżeczki sosu chilli (albo sosu Sambal Oelek)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1,4 litra gorącego bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki ziaren sezamu do posypania
*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.
przygotowanie
1. Przygotuj bazę do ramenu. Zmieszaj sos sojowy, suszone pomidory i grzyby. Zostaw na noc.
2. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Umyj pora i pokrój w krążki.
3. Obierz imbir, pokrój w plasterki. Zagotuj z czosnkiem, porem, bulionem warzywnym, cukrem, pieprzem i sosem sojowym.
4. Zdejmij bazę do ramenu z ognia i zostaw do ostygnięcia. Przelej przez drobne sito.
5. Zmieszaj składniki na mieszankę przypraw.
6. Przygotuj warzywne przybranie. Przekrój na pół papryki, usuń nasiona i żyłki. Umyj papryki i pokrój w 5-6 mm cienkie paski. Oczyść boczniaki i pokrój w paski. Porwij sałatę lodową na kawałki wielkości kęsa, umyj i odwiruj.
7. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż papryki i grzyby. Dodaj sałatę lodową z mieszanką przypraw i podsmaż krótko.
8. Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do czterech misek Donburi wlej 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu, 2 łyżki stołowe mielonych ziaren sezamu, ½ łyżeczki sosu chilli i ½ łyżeczki oleju sezamowego. Wlej 350 ml gorącego bulionu warzywnego do każdej miski.
9. Odcedź makaron i dodaj do wywaru. Warzywa ułóż na wierzchu jako przybranie. Oprósz ziarnami sezamu i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
Na bazę do ramenu (ok. 6 porcji):
- *200 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 3 suszone pomidory
- 4-5 kawałków suszonych grzybów (np. borowiki albo shiitake)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały kawałek pora (ok. 3 cm)
- 1 mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
- 1 łyżka stołowa bulionu warzywnego
- 4 łyżki stołowe cukru
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Na mieszankę przypraw:
- 120 ml bulionu warzywnego
- *3 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
Na przybranie warzywne:
- 1 mała czerwona, zielona i żółta papryka (ok. 120 g każda)
- 120 g boczniaków
- ¼ sałaty lodowej (ok. 120 g)
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Na sezamową zupę ramen:
- 200 g makaronu ramen
- 4 x 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu - użyj bulionu warzywnego zamiast mięsnego
- 8 łyżek stołowych mielonego białego prażonego sezamu
- 2 łyżeczki sosu chilli (albo sosu Sambal Oelek)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1,4 litra gorącego bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki ziaren sezamu do posypania
*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.