
Chrupiące sajgonki z nadzieniem z owoców morza

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g Pierś kurczaka
- ⅓ szt. Cebula dymka
- 1 ząbek Czosnek
- 5 g Imbir
- 200 g Kapusta
- 50 g Obrane krewetki
- 50 g Łosoś
- 50 g Kalmar
- 24 szt. Ciasto na pierożki gyōza
- Sól szczypta
- Pieprz szczypta
- ½ łyżeczki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- ⅓ łyżeczki Olej sezamowy
- 2 łyżki Olej roślinny
Na sos - dip:
- 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- 2 łyżeczki Ocet
- ½ łyżeczki Olej sezamowy
- Pasta chili odrobina
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
Przygotowanie:
Bardzo drobno posiekaj czosnek, imbir, kapustę i pora. Posyp solą i wyciśnij nadmiar wody np. w ściereczkę.
Posiekaj drobno lub zmiel pierś kurczaka, dodaj do warzyw i dokładnie wymieszaj z przyprawami.
Oczyść kalmara, krewetki i łososia i pokrój na kawałeczki. Przełóż do miski i skrop Kikkoman Naturalnie Warzonym Sosem Sojowym, wymieszaj. Zostaw w lodówce na 10-15 minut. Następnie dodaj do nadzienia z warzyw i kurczaka i wymieszaj wszystkie składniki.
Wykładaj nadzienie łyżką na ciasto do pierożków gyōza i formuj cienkie wałeczki pośrodku, następnie składaj ciesto i formuj ciasne ruloniki (ciasto będzie się lepiej sklejać, jeśli zwilżysz jego brzegi wodą). Rozgrzej w garnku olej do smażenia i smaż sajgonki, aż się zarumienią i będą chrupiące (3-4 min). Podawaj z sosem - dipem i wybraną sałatką.
Alergeny: skorupiaki, ryba, mięczaki, sezam, soja, pszenica
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 100 g Pierś kurczaka
- ⅓ szt. Cebula dymka
- 1 ząbek Czosnek
- 5 g Imbir
- 200 g Kapusta
- 50 g Obrane krewetki
- 50 g Łosoś
- 50 g Kalmar
- 24 szt. Ciasto na pierożki gyōza
- Sól szczypta
- Pieprz szczypta
- ½ łyżeczki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- ⅓ łyżeczki Olej sezamowy
- 2 łyżki Olej roślinny
Na sos - dip:
- 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- 2 łyżeczki Ocet
- ½ łyżeczki Olej sezamowy
- Pasta chili odrobina
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.