Kolorowa sałatka ryżowa z kurczakiem teriyaki
Wyszukiwanie
Filtr
Kolorowa sałatka ryżowa z kurczakiem teriyaki
Bookmark
1 od 401

Kolorowa sałatka ryżowa z kurczakiem teriyaki

Kolorowa sałatka ryżowa z kurczakiem teriyaki
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas marynowania: 15 min.
1540 kJ / 368 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 120 g ryżu basmati
  • 4 łyżki stołowe sos sojowy naturalnie warzony Kikkoman
  • 7 łyżek stołowych sos-marynata teriyaki Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 filety z piersi kurczaka (po 150 g każdy)
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1/2 pęczka cebuli dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 200 g świeżych grzybów shiitake
  • 150 g ananasa w kostkach (świeżego lub z puszki)
  • 3 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 80 ml soku ananasowego
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki

przygotowanie

Ryż gotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżki sosu sojowego. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Zmieszać sos-marynatę teriyaki z miodem. Do gotowej marynaty włożyć filety z piersi kurczaka i pozostawić na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, filety - po uprzednim odsączeniu marynaty - włożyć na patelnię i smażyć z każdej strony przez ok. 10 minut. Po usmażeniu mięso odstawić do ostygnięcia.

Dymkę i paprykę oczyścić i umyć. Młodą cebulkę pokroić na drobne krążki, a paprykę na małe paski. Usunąć gniazda nasienne z papryczki chili i drobno ją posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić w paski i wymieszać z kostkami ananasa. Zmieszać ocet z sokiem ananasowym i resztą sosu sojowego, a następnie dodać pietruszkę.

Składniki sałatki wymieszać z dressingiem. Filety pokroić w plastry, dodać do sałatki i podać.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas marynowania: 15 min.
1540 kJ / 368 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 120 g ryżu basmati
  • 4 łyżki stołowe sos sojowy naturalnie warzony Kikkoman
  • 7 łyżek stołowych sos-marynata teriyaki Kikkoman
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 filety z piersi kurczaka (po 150 g każdy)
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1/2 pęczka cebuli dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 200 g świeżych grzybów shiitake
  • 150 g ananasa w kostkach (świeżego lub z puszki)
  • 3 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 80 ml soku ananasowego
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki