
Pikantne klopsiki z jagnięciny z nadziewanym bakłażanem

Składniki dla 4 porcja / porcje
Składniki na klopsiki:
- 300 g mielonej jagnięciny
- 2 dymki
- 50 g suchego chleba lub 1 łyżeczka bułki tartej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2łodygi mięty
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili
Składniki na nadziewane bakłażany:
- 2 bakłażany
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili
- Pieprz
przygotowanie
Włączyć piekarnik na funkcję grilla. Grillować bakłażany przez 15 minut, 2-3 razy obrócić na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Bakłażany przepołowić, wydrążyć miąższ i rozgnieść widelcem w misce. Dodać oliwę z oliwek, 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Chili oraz pokrojone dymki. Wszystko dobrze wymieszać, połówki bakłażanów napełnić farszem i doprawić pieprzem. Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika (150°C), żeby były ciepłe.
W mikserze rozdrobnić suchy chleb, posiekać zioła, pokroić dymki, następnie wszystko wsypać do salaterki. Dodać mięso, przyprawy, sos Kikkoman Ponzu Chili i dokładnie wymieszać.
Formować małe, okrągłe klopsiki – mniej więcej o wielkości kasztanów. Rozgrzać olej na patelni i smażyć klopsiki przez 2-3 minuty, ażzbrązowieją.. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać klopsiki na płaskich talerzach z połówkami bakłażana, przed podaniem przybrać listkami mięty i posypać mielonym kminkiem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Składniki na klopsiki:
- 300 g mielonej jagnięciny
- 2 dymki
- 50 g suchego chleba lub 1 łyżeczka bułki tartej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2łodygi mięty
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili
Składniki na nadziewane bakłażany:
- 2 bakłażany
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili
- Pieprz