Smażone bakłażany w sosie japońskim
Wyszukiwanie
Filtr
Smażone bakłażany w sosie japońskim
Bookmark
1 od 317

Smażone bakłażany w sosie japońskim

Smażone bakłażany w sosie japońskim
487 kJ / 117 kcal
Tłuszcz: 1.9 g
Białko: 4.5 g
Węglowodany: 17.8 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 3-4 źdźbeł szczypiorku
  • 10 g imbiru
  • 80 g białej rzodkwi
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 200 ml bulionu rybnego lub dashi 
  • 25 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • 25 ml wino białe (półsłodki) 
  • 1 1/2 łyżka stołowa cukru 
  • nitki chili

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

przygotowanie

Białą rzodkiew posiekać, umyć pod bieżącą wodą i wycisnąć. Drobno posiekać szczypiorek. Zblendować rzodkiew i imbir, a następnie wycisnąć wodę z rzodkwi. 

Pokroić bakłażana w kawałki wielkości kęsów i podsmażyć na posmarowanej olejem patelni. Podsmażone kawałki wyłożyć na ręcznik papierowy i pozostawić do odsączenia. Do garnka dodać bulion rybny, wino białe, cukier i naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – całość zagotować. Kawałki bakłażana ułożyć na talerzu i polać musem z rzodkwi i imbiru. Całość przystroić nitkami chili i szczypiorkiem. Talerz udekorować lustrem z sosu.

Wskazówka: do przygotowania wersji wegetariańskiej wystarczy zastąpić bulion rybny bulionem z warzyw. Aby otrzymać wersję bezglutenową, należy użyć naturalnie warzonego bezglutenowego sosu sojowego tamari Kikkoman.

Produkty stosowane w tym przepisie

487 kJ / 117 kcal
Tłuszcz: 1.9 g
Białko: 4.5 g
Węglowodany: 17.8 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 3-4 źdźbeł szczypiorku
  • 10 g imbiru
  • 80 g białej rzodkwi
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 200 ml bulionu rybnego lub dashi 
  • 25 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
  • 25 ml wino białe (półsłodki) 
  • 1 1/2 łyżka stołowa cukru 
  • nitki chili

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.