
Shirataki linguine z kolorowymi smażonymi warzywami

Składniki dla 4 porcji
- 2 opakowania makaronu shirataki linguine (po 200 g każde)
- sól
- 5-6 zielonych szparagów
- 80 g cukinii
- 60 g bakłażana
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
- 9-10 grzybów shiitake
- 6 łyżek stołowych sosu sojowego Kikkoman
- 3-4 łyżki stołowe słodkiego białego wina
- 3 łyżki stołowe miodu
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
przygotowanie
Shirataki linguine przepłukać pod bieżącą wodą, dodać do gotującej i osolonej wody, krótko zagotować, odlać i pozostawić do ostygnięcia. Obrać jedną trzecią dolnej części zielonego szparaga, następnie blanszować szparagi w gotującej i osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, odlać, zahartować zimną wodą i pokroić ukośnie na kawałki o długości ok. 4-5 cm. Cukinię, bakłażana i paprykę umyć, oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsów. Grzyby shiitake oczyścić i pokroić na plasterki.
Przygotować marynatę, mieszając razem sos sojowy, białe wino i miód. Shirataki linguine rozgrzać w 2 łyżkach stołowych oliwy i podsmażyć przez ok. minutę, dodać 2/3 marynaty, zagotować, a następnie wyjąć makaron z patelni i pozostawić w ciepłym miejscu.
Pozostałą oliwę rozgrzać w pozostałej po smażeniu zawiesinie, dodać warzywa i grzyby i smażyć przez ok. 3-4 minuty, wlać pozostałą marynatę i glazurować w niej warzywa. Shirataki linguine wyłożyć na talerze, na nim ułożyć glazurowane warzywa. W zależności od preferencji posypać przed podaniem czarnym pieprzem i startym parmezanem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 2 opakowania makaronu shirataki linguine (po 200 g każde)
- sól
- 5-6 zielonych szparagów
- 80 g cukinii
- 60 g bakłażana
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
- 9-10 grzybów shiitake
- 6 łyżek stołowych sosu sojowego Kikkoman
- 3-4 łyżki stołowe słodkiego białego wina
- 3 łyżki stołowe miodu
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek