Wegetariański ramen
Wyszukiwanie
Filtr
Wegetariański ramen
Bookmark
1 od 285

Wegetariański ramen

Czas przygotowania: 35 min.
Kalorie (na porcję): 1856 kJ / 444 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na bazę do ramenu (ok. 6 porcji):

  • *200 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 suszone pomidory
  • 4-5 kawałków suszonych grzybów (np. borowiki albo shiitake)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek pora (ok. 3 cm)
  • 1 mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 1 łyżka stołowa bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Na mieszankę przypraw:

Na przybranie warzywne:

  • 1 mała czerwona, zielona i żółta papryka (ok. 120 g każda)
  • 120 g boczniaków
  • ¼ sałaty lodowej (ok. 120 g)
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Na sezamową zupę ramen:

  • 200 g makaronu ramen
  • 4 x 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu - użyj bulionu warzywnego zamiast mięsnego
  • 8 łyżek stołowych mielonego białego prażonego sezamu
  • 2 łyżeczki sosu chilli (albo sosu Sambal Oelek)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1,4 litra gorącego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu do posypania

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.

przygotowanie

1. Przygotuj bazę do ramenu. Zmieszaj sos sojowy, suszone pomidory i grzyby.  Zostaw na noc.

2. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Umyj pora i pokrój w krążki.

3. Obierz imbir, pokrój w plasterki. Zagotuj z czosnkiem, porem, bulionem warzywnym, cukrem, pieprzem i sosem sojowym.

4. Zdejmij bazę do ramenu z ognia i zostaw do ostygnięcia. Przelej przez drobne sito.

5. Zmieszaj składniki na mieszankę przypraw.

6. Przygotuj warzywne przybranie. Przekrój na pół papryki, usuń nasiona i żyłki. Umyj papryki i pokrój w 5-6 mm cienkie paski. Oczyść boczniaki i pokrój w paski. Porwij sałatę lodową na kawałki wielkości kęsa, umyj i odwiruj.

7. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż papryki i grzyby. Dodaj sałatę lodową z mieszanką przypraw i podsmaż krótko.

8. Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do czterech misek Donburi wlej 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu, 2 łyżki stołowe mielonych ziaren sezamu, ½ łyżeczki sosu chilli i  ½ łyżeczki oleju sezamowego. Wlej 350 ml gorącego bulionu warzywnego do każdej miski.

9. Odcedź makaron i dodaj do wywaru. Warzywa ułóż na wierzchu jako przybranie. Oprósz ziarnami sezamu i podawaj.

Składniki dla 4 porcji

Na bazę do ramenu (ok. 6 porcji):

  • *200 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 3 suszone pomidory
  • 4-5 kawałków suszonych grzybów (np. borowiki albo shiitake)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek pora (ok. 3 cm)
  • 1 mały kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 1 łyżka stołowa bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Na mieszankę przypraw:

Na przybranie warzywne:

  • 1 mała czerwona, zielona i żółta papryka (ok. 120 g każda)
  • 120 g boczniaków
  • ¼ sałaty lodowej (ok. 120 g)
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Na sezamową zupę ramen:

  • 200 g makaronu ramen
  • 4 x 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu - użyj bulionu warzywnego zamiast mięsnego
  • 8 łyżek stołowych mielonego białego prażonego sezamu
  • 2 łyżeczki sosu chilli (albo sosu Sambal Oelek)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1,4 litra gorącego bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu do posypania

*Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.