
Karmelizowany kurczak
Składniki dla 4 porcji
- 600 g filetów z piersi z kurczaka
- 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 120 ml sosu do ryżu Kikkoman (sos soya sucrée)
- 40 g pora
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 480 g ugotowanego ryżu basmati
- Szczypta mielonej papryki
- Nitki chili
przygotowanie
Osusz kurczaka, pokrój na nieduże kawałki i posyp skrobią. Podgrzej olej na patelni. Smaż kurczaka, aż będzie brązowy ze wszystkich stron, potem ostrożnie usuń nadmiar oleju z patelni za pomocą ręcznika papierowego.
Dodaj Sos do ryżu (Sucrée) i poczekaj aż kurczak pokryje się glazurą. Umyj pory i szczypiorek. Pokrój pory na cienkie plasterki, a szczypior na pierścienie.
Nałóż na talerze ryż z kurczakiem, polej sosem, posyp porem i szczypiorkiem oraz papryką i nitkami chili.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 600 g filetów z piersi z kurczaka
- 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 120 ml sosu do ryżu Kikkoman (sos soya sucrée)
- 40 g pora
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 480 g ugotowanego ryżu basmati
- Szczypta mielonej papryki
- Nitki chili