Karmelizowany kurczak
Wyszukiwanie
Filtr
Karmelizowany kurczak
Bookmark
1 od 285

Karmelizowany kurczak

Czas przygotowania: 35 min.
Kalorie (na porcję): 1822 kJ / 435 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 600 g filetów z piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 120 ml sosu do ryżu Kikkoman (sos soya sucrée)
  • 40 g pora
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 480 g ugotowanego ryżu basmati
  • Szczypta mielonej papryki
  • Nitki chili

przygotowanie

Osusz kurczaka, pokrój na nieduże kawałki i posyp skrobią. Podgrzej olej na patelni. Smaż kurczaka, aż będzie brązowy ze wszystkich stron, potem ostrożnie usuń nadmiar oleju z patelni za pomocą ręcznika papierowego.

Dodaj Sos do ryżu (Sucrée) i poczekaj aż kurczak pokryje się glazurą. Umyj pory i szczypiorek. Pokrój pory na cienkie plasterki, a szczypior na pierścienie.

Nałóż na talerze ryż z kurczakiem, polej sosem, posyp porem i szczypiorkiem oraz papryką i nitkami chili.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 600 g filetów z piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 120 ml sosu do ryżu Kikkoman (sos soya sucrée)
  • 40 g pora
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 480 g ugotowanego ryżu basmati
  • Szczypta mielonej papryki
  • Nitki chili