Pikantne klopsiki z jagnięciny z nadziewanym bakłażanem
Wyszukiwanie
Filtr
Pikantne klopsiki z jagnięciny z nadziewanym bakłażanem
Bookmark
1 od 285

Pikantne klopsiki z jagnięciny z nadziewanym bakłażanem

Pikantne klopsiki z jagnięciny z nadziewanym bakłażanem
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
Nutrition facts (per portion): 1339 kJ / 320 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Składniki na klopsiki:

  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 2 dymki 
  • 50 g suchego chleba lub 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2łodygi mięty
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • ½łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili

Składniki na nadziewane bakłażany:

  • 2 bakłażany 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili
  • Pieprz

przygotowanie

Włączyć piekarnik na funkcję grilla. Grillować bakłażany przez 15 minut, 2-3 razy obrócić na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Bakłażany przepołowić, wydrążyć miąższ i rozgnieść widelcem w misce. Dodać oliwę z oliwek, 2 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Chili oraz pokrojone dymki. Wszystko dobrze wymieszać, połówki bakłażanów napełnić farszem i doprawić pieprzem. Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika (150°C), żeby były ciepłe. 

W mikserze rozdrobnić suchy chleb, posiekać zioła, pokroić dymki, następnie wszystko wsypać do salaterki. Dodać mięso, przyprawy, sos Kikkoman Ponzu Chili i dokładnie wymieszać. 

Formować małe, okrągłe klopsiki – mniej więcej o wielkości kasztanów. Rozgrzać olej na patelni i smażyć klopsiki przez 2-3 minuty, ażzbrązowieją.. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać klopsiki na płaskich talerzach z połówkami bakłażana, przed podaniem przybrać listkami mięty i posypać mielonym kminkiem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 35 min.
Nutrition facts (per portion): 1339 kJ / 320 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Składniki na klopsiki:

  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 2 dymki 
  • 50 g suchego chleba lub 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2łodygi mięty
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • ½łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili

Składniki na nadziewane bakłażany:

  • 2 bakłażany 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka sosu Kikkoman Ponzu Chili
  • Pieprz