
Receptura tygodnia
Duszone Żeberka Wolowe z Pieczonymi Marchewkami w Sosie Sojowo-Miodowym

Składniki dla 4 porcji
- 1 kg żeberek wołowych ( szpondra)
- Mały pęczek włoszczyzny
- 1 pomarańczowa marchewka
- 1 żółta marchewka
- 100 ml sosu sojowego Kikkoman
- 100 ml czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka liści laurowych
- Czarny pieprz
- Olej do smażenia
Pieczone marchewki:
- 2-3 marchewki pomarańczowe
- 2-3 marchewki żółte
- 2-3 marchewki purpurowe
- Kilka łyżek miodu
- Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek rozmarynu
- Czarny pieprz
przygotowanie
Żeberka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki (każdy musi mieć kostkę). Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Wrzucamy żeberka do garnka (lub szybkowara, który znacznie skróci czas gotowania). Dorzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Wlewamy sos sojowy i czerwone wino. Uzupełniamy woda tak aby płyn sięgał 2-3 cm ponad zawartość garnka. Dodajemy ziele angielski i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Odlewamy płyn do szerokiego rondla lub patelni, i redukujemy go o połowę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wrzucamy żeberka i jeszcze kilka minut dusimy. Podajemy z pieczonymi marchewkami, surowymi chrupiącymi marchewkami * i świeżymi ziołami.
*pomarańczowa i żółta marchewkę obieramy i myjemy. Obieraczką do warzyw ścinamy długie cienkie strugi. Wrzucamy do wody z lodem i odstawiamy do czasu aż żeberka się uduszą. Marchewki w lodowatej wodzie nabiorą jeszcze więcej chrupkości.
Pieczone marchewki:
Marchewki obieramy i myjemy. Kroimy w 2-3 cm kawałki. Sos sojowy mieszamy z miodem. Polewamy marchewki . Delikatnie przyprawiamy czarnym pieprzem. Układamy na blasze razem z ziołami i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni aż zmiękną i dobrze się skarmelizują.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 1 kg żeberek wołowych ( szpondra)
- Mały pęczek włoszczyzny
- 1 pomarańczowa marchewka
- 1 żółta marchewka
- 100 ml sosu sojowego Kikkoman
- 100 ml czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Kilka liści laurowych
- Czarny pieprz
- Olej do smażenia
Pieczone marchewki:
- 2-3 marchewki pomarańczowe
- 2-3 marchewki żółte
- 2-3 marchewki purpurowe
- Kilka łyżek miodu
- Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek rozmarynu
- Czarny pieprz