Szampańska sola Teriyaki z sosem grzybowym

Czas ogółem 50 min
50 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
180 g
długoziarnistego dzikiego ryżu
100 g
pieczarek
1 łyżka
masła
1 łyżka
krojonych migdałów
1 łyżka
posiekanych ziół (świeżych lub mrożonych)
6 
gotowych filetów z soli (w zależności od rozmiaru)
200 ml
bulionu rybnego
100 g
śmietanki kremówki
200 ml
szampana
1 szczypta
cukru
50 g
zimnego masła
1 ½ łyżki
bitej śmietany
2 łyżki
masła klarowanego lub masła do smażenia ryb
Wartości odżywcze (na porcję) 3166 kJ  /  756 kcal
28 g Tłuszcz
33,1 g Białko
45 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj pieczarki, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na maśle. Upraż migdały na suchej patelni, aż staną się złotobrązowe. Zmieszaj pieczarki, migdały i posiekane zioła z ugotowanym ryżem. Utrzymuj w cieple.

Krok 2

Opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Marynuj przez 15 minut w sosie Teriyaki z pieczonym czosnkiem.

Krok 3

Przygotuj sos szampańsko-grzybowy. Zredukuj bulion rybny, śmietankę i szampana o połowę. Dodaj szczyptę cukru i sos sojowy, a następnie wymieszaj z kawałkami bardzo zimnego masła. Tuż przed podaniem dopraw sosem sojowym i wymieszaj z bitą śmietaną. Ubij ręcznym blenderem lub trzepaczką balonową.

Krok 4

Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Osusz filety z soli ręcznikiem kuchennym i smaż przez 2 minuty z każdej strony, od czasu do czasu polewając masłem. Podawaj z sosem szampańsko-grzybowym i dzikim ryżem.

Wskazówka

Możesz zastąpić dziki ryż mieszanką długoziarnistego i dzikiego ryżu lub po prostu użyć ryżu długoziarnistego.

ID przepisu: 337

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ugotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj pieczarki, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na maśle. Upraż migdały na suchej patelni, aż staną się złotobrązowe. Zmieszaj pieczarki, migdały i posiekane zioła z ugotowanym ryżem. Utrzymuj w cieple.

Opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Marynuj przez 15 minut w sosie Teriyaki z pieczonym czosnkiem.

Przygotuj sos szampańsko-grzybowy. Zredukuj bulion rybny, śmietankę i szampana o połowę. Dodaj szczyptę cukru i sos sojowy, a następnie wymieszaj z kawałkami bardzo zimnego masła. Tuż przed podaniem dopraw sosem sojowym i wymieszaj z bitą śmietaną. Ubij ręcznym blenderem lub trzepaczką balonową.

Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Osusz filety z soli ręcznikiem kuchennym i smaż przez 2 minuty z każdej strony, od czasu do czasu polewając masłem. Podawaj z sosem szampańsko-grzybowym i dzikim ryżem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.