Pizza z kiełbasą smażoną teriyaki

Czas ogółem 35 min

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
opakowania 145 g mieszanki na ciasto do pizzy
1 łyżka
oleju
4 
kiełbaski wieprzowe, obrane z flaka i pokrojone na małe kawałki
1 
mała zielona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
 ½ 
małej cebuli pokrojonej na cienkie plasterki
2 
kule mozzarelli 125 g, poszarpane na kawałki
 ½ łyżeczka
płatków chili
2 
cebule dymki
Wartości odżywcze (na porcję) 2899 kJ  /  692 kcal
36,8 g Tłuszcz
30,8 g Białko
58,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C/200°C z termoobiegiem (gaz: poziom 8). Ciasto na pizzę przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałki kiełbasy i smażyć je przez 3 – 4 minuty do momentu, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Zredukować temperaturę i dodać na patelnię sos teriyaki z prażonym czosnkiem oraz 50 ml wody. Mieszając pokryć sosem kawałki kiełbasy, całość gotować przez minutę, a następnie zdjąć z ognia.

Krok 3

Każde ciasto na pizzę rozwałkować w koło o średnicy 25 cm i rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia. Kawałki kiełbasy i sos rozdzielić na dwa spody pizzy, posypać pieprzem i cebulą.

Krok 4

Piec w piekarniku 5 – 6 minut, a następnie wyjąć spody z piekarnika
i ułożyć na nich postrzępione kawałki mozzarelli. Ponownie włożyć do piekarnika na 5 – 6 minut do momentu, aż ser roztopi się i rozpłynie.

Krok 5

Posypać płatkami chili oraz cebulą dymką i podać. 

ID przepisu: 92

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C/200°C z termoobiegiem (gaz: poziom 8). Ciasto na pizzę przygotować według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać olej, dodać kawałki kiełbasy i smażyć je przez 3 – 4 minuty do momentu, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Zredukować temperaturę i dodać na patelnię sos teriyaki z prażonym czosnkiem oraz 50 ml wody. Mieszając pokryć sosem kawałki kiełbasy, całość gotować przez minutę, a następnie zdjąć z ognia.

Każde ciasto na pizzę rozwałkować w koło o średnicy 25 cm i rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia. Kawałki kiełbasy i sos rozdzielić na dwa spody pizzy, posypać pieprzem i cebulą.

Piec w piekarniku 5 – 6 minut, a następnie wyjąć spody z piekarnika
i ułożyć na nich postrzępione kawałki mozzarelli. Ponownie włożyć do piekarnika na 5 – 6 minut do momentu, aż ser roztopi się i rozpłynie.

Posypać płatkami chili oraz cebulą dymką i podać. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.