

Kurczk w winie
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Umyj i osusz udka kurczaka. Oddziel udko od kości. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Zmiażdż czosnek. W dużej misce zmieszaj czerwone wino, sos sojowy, marchewkę, cebulę, czosnek, tymianek, liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu i cukier. Dodaj kurczaka i chłódź przez ok. 2 godziny.
Krok 2
Wyjmij kurczaka. Przelej płyn do miski, oddzielając warzywa na sicie. Kurczaka dopraw pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na gorącym oleju i zdejmij z patelni. Do pozostałego oleju dodaj warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy. Podsmaż.
Krok 3
Wlej płyn i zagotuj. Następnie dodaj kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 45-50 minut. Pieczarki umyj, oczyść i dodaj na patelnię ok. 5 minut przed końcem czasu gotowania.
Krok 4
Możesz zagęścić sos mąką kukurydzianą. Podawaj z ziemniakami z pietruszką.
ID przepisu: 214
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej