

Kotlety wieprzowe w owocowym sosie sojowym
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj marynatę. Włóż dżem morelowy do blendera. Zmiksuj na puree z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Dopraw pieprzem.
Krok 2
Włóż kotlety wieprzowe do naczynia żaroodpornego. Zalej marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój pomidory w plasterki o grubości około 1 cm.
Krok 4
Wyjmij kotlety wieprzowe z marynaty i odstaw pozostałą marynatę na bok. Ułóż je na blasze piekarnika obok siebie i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Umyj tymianek.
Krok 5
Wyjmij blachę z piekarnika i obróć kotlety. Rozłóż plasterki pomidorów wokół kotletów, skrop oliwą z oliwek i sosem sojowym. Posyp oregano i przykryj kotlety tymiankiem. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut.
Krok 6
W międzyczasie przygotuj tłuczone ziemniaki. Pozwól pozostałej marynacie zagotować się krótko w rondlu.
Krok 7
Wyjmij blachę z piekarnika i ułóż tłuczone ziemniaki wokół mięsa w atrakcyjny wizualnie sposób. W razie potrzeby włóż je do torby do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy. Skrop kotlety marynatą i podawaj.
Wskazówka
Ten przepis może być przygotowany na grillu i na grilla.
ID przepisu: 60
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej