Filet mignon w sosie figowo-musztardowym
Filet mignon w sosie figowo-musztardowym

Filet mignon w sosie figowo-musztardowym

5 1 Oceny
Czas ogółem50 min
50 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
600 g
mączystych ziemniaków
1 
żółtko
150 g
mąki
Zmielona gałka muszkatołowa
1 
jajko
5 łyżki
oleju roślinnego
4 
filety mignon (każdy po ok. 150 g)
 ½ łyżeczka
mieszanego grubo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka
nasion gorczycy
200 ml
śmietanki
2 ½ łyżki
musztardy figowej
Wartości odżywcze (na porcję)3419 kJ / 817 kcal
37,4 gTłuszcz
43,9 gBiałko
74,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie rozgnieć je i wymieszaj z żółtkiem i mąką. Dopraw 3 łyżkami marynaty Teriyaki oraz gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki. Posmaruj je ubitym jajkiem i obtocz w bułce tartej. Smaż na 5 łyżkach gorącego oleju na małej patelni, aż staną się złote.

Krok 2

Osusz steki. Wymieszaj resztę marynaty Teriyaki z pieprzem i nasionami gorczycy. Posmaruj steki marynatą i odstaw do zamarynowania.

Krok 3

Smaż steki na pozostałym gorącym oleju aż osiągną stopień wysmażenia, jaki lubisz. Odstaw i trzymaj w cieple. Do soków ze smażenia dodaj śmietankę i musztardę figową. Zagotuj, po czym lekko zmniejsz ogień. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Steki podawaj z krokietami ziemniaczanymi.

ID przepisu: 204

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ziemniaki obierz, umyj i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie rozgnieć je i wymieszaj z żółtkiem i mąką. Dopraw 3 łyżkami marynaty Teriyaki oraz gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki. Posmaruj je ubitym jajkiem i obtocz w bułce tartej. Smaż na 5 łyżkach gorącego oleju na małej patelni, aż staną się złote.

Osusz steki. Wymieszaj resztę marynaty Teriyaki z pieprzem i nasionami gorczycy. Posmaruj steki marynatą i odstaw do zamarynowania.

Smaż steki na pozostałym gorącym oleju aż osiągną stopień wysmażenia, jaki lubisz. Odstaw i trzymaj w cieple. Do soków ze smażenia dodaj śmietankę i musztardę figową. Zagotuj, po czym lekko zmniejsz ogień. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Steki podawaj z krokietami ziemniaczanymi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.