Filet mignon w sosie figowo-musztardowym
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie rozgnieć je i wymieszaj z żółtkiem i mąką. Dopraw 3 łyżkami marynaty Teriyaki oraz gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki. Posmaruj je ubitym jajkiem i obtocz w bułce tartej. Smaż na 5 łyżkach gorącego oleju na małej patelni, aż staną się złote.
Krok 2
Osusz steki. Wymieszaj resztę marynaty Teriyaki z pieprzem i nasionami gorczycy. Posmaruj steki marynatą i odstaw do zamarynowania.
Krok 3
Smaż steki na pozostałym gorącym oleju aż osiągną stopień wysmażenia, jaki lubisz. Odstaw i trzymaj w cieple. Do soków ze smażenia dodaj śmietankę i musztardę figową. Zagotuj, po czym lekko zmniejsz ogień. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Steki podawaj z krokietami ziemniaczanymi.
ID przepisu: 204
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej