Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym
Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym

Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym

Czas ogółem40 min
10 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
cebula dymka
80 g
tofu
200 g
mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
1 
białko jajka
świeżo zmielony pieprz
1 
bakłażan (lub duża cukinia)
4 ½ łyżki
skrobi ziemniaczanej (lub mąki kukurydzianej)
200 g
grzybów shiitake (lub zwykłych grzybów)
1 łyżka
masła
2 łyżki
oleju roślinnego
Wartości odżywcze (na porcję)1324 kJ / 315 kcal
12,9 gTłuszcz
18,5 gBiałko
28,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj farsz. Dymkę umyj, przytnij i pokrój w drobną kostkę. Odcedź tofu i pokrój je w kostkę lub rozgnieć widelcem. Wymieszaj mielone mięso z kurczaka, białko jajka, dymkę, tofu i 3 łyżki bułki tartej panko. Dopraw łyżką sosu Teriyaki BBQ miodem i odrobiną pieprzu. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, dodaj więcej panko.

Krok 2

Oprósz jedną stronę każdego plasterka skrobią ziemniaczaną. Na tę samą stronę nałóż łyżką trochę farszu. Weź dwa plasterki i ułóż je jeden na drugim w taki sposób, żeby strony z farszem były skierowane do siebie. Ostrożnie dociśnij krawędzie. Postępuj tak samo z wszystkimi plasterkami.

Krok 3

Pieczarki oczyść i w razie potrzeby pokrój na kawałki. Podsmaż na roztopionym maśle i dopraw słodkim sosem sojowym (lub sosem sojowym z cukrem) i pieprzem.

Krok 4

Smaż warzywne „kanapeczki” z obu stron na gorącym oleju. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Wlej resztę sosu Teriyaki BBQ z miodem na patelnię i podgrzej. Pokryj „kanapeczki” glazurą z sosu i rozłóż na talerzach. Udekoruj grzybami oraz szczypiorkiem. Podawaj.

Wskazówka

Plastry cukinii łatwiej pokryć farszem, kiedy najpierw lekko je podsmażysz lub zblanszujesz. Udekoruj faszerowane plastry warzyw podsmażoną bułką tartą panko.

ID przepisu: 842

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj farsz. Dymkę umyj, przytnij i pokrój w drobną kostkę. Odcedź tofu i pokrój je w kostkę lub rozgnieć widelcem. Wymieszaj mielone mięso z kurczaka, białko jajka, dymkę, tofu i 3 łyżki bułki tartej panko. Dopraw łyżką sosu Teriyaki BBQ miodem i odrobiną pieprzu. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, dodaj więcej panko.

Oprósz jedną stronę każdego plasterka skrobią ziemniaczaną. Na tę samą stronę nałóż łyżką trochę farszu. Weź dwa plasterki i ułóż je jeden na drugim w taki sposób, żeby strony z farszem były skierowane do siebie. Ostrożnie dociśnij krawędzie. Postępuj tak samo z wszystkimi plasterkami.

Pieczarki oczyść i w razie potrzeby pokrój na kawałki. Podsmaż na roztopionym maśle i dopraw słodkim sosem sojowym (lub sosem sojowym z cukrem) i pieprzem.

Smaż warzywne „kanapeczki” z obu stron na gorącym oleju. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Wlej resztę sosu Teriyaki BBQ z miodem na patelnię i podgrzej. Pokryj „kanapeczki” glazurą z sosu i rozłóż na talerzach. Udekoruj grzybami oraz szczypiorkiem. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.