Bakłażan lub cukinia z farszem z kurczaka i panko w sosie grzybowym
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj farsz. Dymkę umyj, przytnij i pokrój w drobną kostkę. Odcedź tofu i pokrój je w kostkę lub rozgnieć widelcem. Wymieszaj mielone mięso z kurczaka, białko jajka, dymkę, tofu i 3 łyżki bułki tartej panko. Dopraw łyżką sosu Teriyaki BBQ miodem i odrobiną pieprzu. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, dodaj więcej panko.
Krok 2
Oprósz jedną stronę każdego plasterka skrobią ziemniaczaną. Na tę samą stronę nałóż łyżką trochę farszu. Weź dwa plasterki i ułóż je jeden na drugim w taki sposób, żeby strony z farszem były skierowane do siebie. Ostrożnie dociśnij krawędzie. Postępuj tak samo z wszystkimi plasterkami.
Krok 3
Pieczarki oczyść i w razie potrzeby pokrój na kawałki. Podsmaż na roztopionym maśle i dopraw słodkim sosem sojowym (lub sosem sojowym z cukrem) i pieprzem.
Krok 4
Smaż warzywne „kanapeczki” z obu stron na gorącym oleju. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Wlej resztę sosu Teriyaki BBQ z miodem na patelnię i podgrzej. Pokryj „kanapeczki” glazurą z sosu i rozłóż na talerzach. Udekoruj grzybami oraz szczypiorkiem. Podawaj.
Wskazówka
Plastry cukinii łatwiej pokryć farszem, kiedy najpierw lekko je podsmażysz lub zblanszujesz. Udekoruj faszerowane plastry warzyw podsmażoną bułką tartą panko.
ID przepisu: 842
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej