

































Dostępne rozmiary
Sos Teriyaki z prażonym sezamem
Specjalnie dla fanów teriyaki, którzy lubią łagodny, lekko orzechowy smak, powstał sos Teriyaki z prażonym sezamem.
Jego naturalnie orzechowa nuta smakowa sprawia, że sos idealnie komponuje się z drobiem, mięsem, rybami oraz różnymi warzywami. Doskonale nadaje się również jako dip! Bazą sosu jest naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Dodatek świeżo uprażonych ziaren sezamu oraz starannie dobranych składników sprawia, że sos wyróżnia się niesamowitą pełnią smaku.
Teriyaki to połączenie dwóch japońskich słów: „teri” (połysk) i „yaki” (grillowanie lub duszenie). Japończycy od pokoleń przygotowują tradycyjne potrawy w stylu teriyaki.
Owoce morza, mięso lub warzywa zanurza się w marynacie teriyaki przed smażeniem, duszeniem lub grillowaniem. Klasyczne sosy teriyaki mają słodko-pikantny smak, który nadaje nowy wymiar aromatu potrawom smażonym na patelni, pieczonym w piekarniku lub na grillu. Ale teriyaki to nie tylko kuchnia japońska! Sosy teriyaki są również idealne jako przyprawa do tradycyjnych potraw z całego świata smażonych na patelni, pieczonych w piekarniku lub grillowanych.
Sosy Teriyaki Kikkoman to gotowe marynaty najwyższej jakości. Są dostępne w różnych smakach: klasycznym i pysznym jak marynata Teriyaki, a także z pieczonym czosnkiem, miodem lub prażonym sezamem. Jest nawet wersja bezglutenowa! Wypróbuj świetny sposób na włączenie nowych smaków do marynowanych i grillowanych potraw.
Ten sos Kikkoman jest odpowiedni dla wegan.
Składniki
Sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól), woda, cukier, ziarenka sezamu (1,6%), skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sproszkowany czosnek, czarny pieprz, sól, ekstrakt z papryki.
Informacja o wartości odżywczej
w 100 ml
Wartość energetyczna | 966 kJ / 231 kcal |
Tłuszcz | 2,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,6 g |
Węglowodany | 44 g |
w tym cukry | 43 g |
Białko | 4,8 g |
Sól | 6,1 g |
Czy wiesz, że?
Sos Teriyaki z prażonym sezamem wyróżnia się intensywnością smaku. Wystarczy kilka kropel sosu dodanych na patelnię lub do naczynia żaroodpornego.Spróbuj też zamarynować kurczaka w sosie, zanim zaczniesz go przyrządzać. Końcowy rezultat zaskoczy cię łagodnym, delikatnie orzechowym aromatem.