































Dostępne rozmiary
Sos Teriyaki BBQ z miodem
Sos Teriyaki BBQ z miodem to prawdziwa gratka dla fanów naszej tradycyjnej marynaty Teriyaki.
W Japonii jest popularny jako aromatyczna marynata i jako dip, ponieważ dodaje potrawom delikatnego słodkiego smaku i świetnie pasuje do mięsa, warzyw lub tofu. Sos ten powstaje na bazie naszego naturalnie warzonego sosu sojowego z dodatkiem składników takich jak imbir, czosnek, cebula i wino, a także miód, który dopełnia jego wyjątkowy smak.
Teriyaki to połączenie dwóch japońskich słów: „teri” (połysk) i „yaki” (grillowanie lub duszenie). Japończycy od pokoleń przygotowują tradycyjne potrawy w stylu teriyaki. Owoce morza, mięso lub warzywa zanurza się w marynacie teriyaki przed smażeniem, duszeniem lub grillowaniem. Klasyczne sosy teriyaki mają słodko-pikantny smak, który nadaje nowy wymiar aromatu potrawom z patelni, piekarnika lub grilla. Ale teriyaki to nie tylko kuchnia japońska! Sosy teriyaki są również idealne jako przyprawa do tradycyjnych potraw z całego świata smażonych na patelni, pieczonych w piekarniku lub grillowanych.
Sosy Teriyaki Kikkoman to gotowe marynaty najwyższej jakości. Są dostępne w różnych smakach: klasycznym i pysznym jak marynata Teriyaki, a także z pieczonym czosnkiem, miodem lub prażonym sezamem. Jest nawet wersja bezglutenowa! Wypróbuj świetny sposób na włączenie nowych smaków do marynowanych i grillowanych potraw.
Składniki
Sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól), cukier, woda, wino (zawiera dwutlenek siarki), miód (6%), melasa, skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, sproszkowana cebula, sól, ekstrakt drożdżowy, sproszkowany czosnek, sproszkowany imbir.
Informacja o wartości odżywczej
w 100 ml
Wartość energetyczna | 958 kJ / 229 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 47 g |
w tym cukry | 42 g |
Białko | 5,0 g |
Sól | 6,8 g |
Czy wiesz, że?
Aby uzyskać specjalne wykończenie smaku w stylu Kikkomana, posmaruj mięso sosem na krótko przed końcem grillowania, po czym grilluj je jeszcze przez chwilę z obu stron. Możesz też użyć sosu jako dipu w stylu japońskim.