












Dostępne rozmiary
Sos sezamowy
Sos sezamowy jest bardzo popularną przyprawą w japońskiej kuchni. Nasza wersja to harmonijne połączenie smaku wytrawnego i słonego z delikatną kremową słodyczą i aromatem prażonego sezamu. Dzięki gęstej, kremowej konsystencji jest to idealny gotowy do użycia sos i proste rozwiązanie tam, gdzie liczy się czas. Znajdzie też wiele zastosowań i to dla wielu różnych składników: jako przyprawa stołowa i gotowy dressing lub sos do sałatek, mięs i ryb, dip do maczania smażonych mięs, owoców morza i przekąsek albo sos do kanapek i tortilli.
W kuchni azjatyckiej tworzy świetny duet z tofu, makaronami i sajgonkami. Doskonały również jako składnik Twoich autorskich dressingów, sosów i dipów.
Składniki
Woda, cukier, olej słonecznikowy, ziarenka sezamu (10%), sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól, alkohol etylowy), ocet ryżowy, żółtko jajka, sól, alkohol etylowy, wzmacniacze smaku: glutaminian sodu, inozynian disodu, kwasy: kwas mlekowy, kwas octowy, sos rybny (ryba, sól, alkohol etylowy), przyprawy, zagęszczacz: guma ksantanowa.
Informacja o wartości odżywczej
w 100 ml
Wartość energetyczna | 1351 kJ / 323 kcal |
Tłuszcz | 23 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,5 g |
Węglowodany | 20 g |
w tym cukry | 18 g |
Białko | 4,4 g |
Sól | 4,2 g |