












Dostępne rozmiary
Cytrusowy sos sojowy Ponzu
Ponzu to doskonale zbalansowana kombinacja kilku smaków i składników: sos sojowy wnosi głębię umami i bursztynowy kolor, sok z cytryn - orzeźwiający owocowy aromat, ocet – winny akcent. To nowa przyprawa na naszych stołach, choć w Japonii Ponzu jest równie popularne jak sos sojowy. Jak więc najprościej opisać smak Ponzu? Spróbujmy tak: słonawy, słodkawy, kwaskowaty, wytrawny i winny. Wypróbuj koniecznie i odkryj nowe możliwości w Twojej kuchni.
Umami w nowej odsłonie
Ponzu to doskonała przyprawa stołowa do świeżych sałat i warzyw, ryb i owoców morza. Dzięki orzeźwiającemu cytrusowemu aromatowi idealnie sprawdzi się jako dressing do sashimi, carpaccio, tatara czy dowolnej sałatki. W kuchni niezawodny jako składnik dressingów, dipów, sosów i marynat do drobiu i ryb. Świetnie podkreśli smak grillowanych warzyw, grzybów, owoców morza, gotowanego drobiu, pierożków i sajgonek oraz innych przekąsek. Dzięki zdrowym składnikom doskonale sprawdzi się jako element lekkiej, zdrowej, niskosodowej i niskokalorycznej kuchni.
Ten sos Kikkoman jest odpowiedni dla wegan.
Składniki
Woda, sos sojowy (woda, soja, pszenica, sól) (31%), cukier, ocet spirytusowy, koncentrat cytrynowy (3,1%), sól, naturalny aromat cytrynowy, ekstrakt drożdżowy.
Informacja o wartości odżywczej
w 100 ml
Wartość energetyczna | 520 kJ / 124 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 23 g |
w tym cukry | 23 g |
Białko | 3,3 g |
Sól | 6,6 g |