Cytrusowy sos sojowy Ponzu
Cytrusowy sos sojowy Ponzu
Previous
Next
Dostępne rozmiary
1 L PET, 10 ml saszetka

Cytrusowy sos sojowy Ponzu

Ponzu to doskonale zbalansowana kombinacja kilku smaków i składników: sos sojowy wnosi głębię umami i bursztynowy kolor, sok z cytryn - orzeźwiający owocowy aromat, ocet – winny akcent. To nowa przyprawa na naszych stołach, choć w Japonii Ponzu jest równie popularne jak sos sojowy. Jak więc najprościej opisać smak Ponzu? Spróbujmy tak: słonawy, słodkawy, kwaskowaty, wytrawny i winny. Wypróbuj koniecznie i odkryj nowe możliwości w Twojej kuchni.

Umami w nowej odsłonie

Ponzu to doskonała przyprawa stołowa do świeżych sałat i warzyw, ryb i owoców morza. Dzięki orzeźwiającemu cytrusowemu aromatowi idealnie sprawdzi się jako dressing do sashimi, carpaccio, tatara czy dowolnej sałatki. W kuchni niezawodny jako składnik dressingów, dipów, sosów i marynat do drobiu i ryb. Świetnie podkreśli smak grillowanych warzyw, grzybów, owoców morza, gotowanego drobiu, pierożków i sajgonek oraz innych przekąsek. Dzięki zdrowym składnikom doskonale sprawdzi się jako element lekkiej, zdrowej, niskosodowej i niskokalorycznej kuchni.

Ten sos Kikkoman jest odpowiedni dla wegan.

więcej

Składniki

Woda, sos sojowy (woda, sojapszenica, sól) (31%), cukier, ocet spirytusowy, koncentrat cytrynowy (3,1%), sól, naturalny aromat cytrynowy, ekstrakt drożdżowy.

Informacja o wartości odżywczej w 100 ml

Wartość energetyczna520 kJ / 124 kcal
Tłuszcz0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0 g
Węglowodany23 g
w tym cukry23 g
Białko3,3 g
Sól6,6 g