Sekret Jakości Sosu Sojowego Kikkoman

Jakość, niezawodność, smak i, oczywiście, obsypany nagrodami dozownik – jest wiele powodów, dla których naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman pozostaje ulubieńcem zarówno profesjonalnych szefów kuchni, jak i kucharzy-amatorów na całym świecie. Odkryj, co sprawia, że sos sojowy Kikkoman ma tylu fanów!

1.

Naturalne składniki

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman powstaje z czterech starannie dobranych składników: wody, soi, pszenicy i soli. Ziarna soi, których używamy, są wolne od GMO.

2.

Żadnych sztucznych dodatków

Do stworzenia naszego czystego, pysznego sosu sojowego nie potrzeba żadnych sztucznych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku, barwniki czy konserwanty, a wyłącznie wysokiej jakości naturalnych składników.

3.
W pełni naturalnie warzony

Sos sojowy Kikkoman jest naturalnie warzony podczas trwającego kilka miesięcy procesu fermentacji. Jego smak i aromat powstają naturalnie – bez udziału jakichkolwiek środków chemicznych.

4.

Złożony aromat

W procesie warzenia sosu sojowego powstaje około 300 różnych związków zapachowych, takich jak wanilia, owoce, whisky czy kawa. Razem tworzą wyjątkowy, charakterystyczny bukiet aromatyczny gotowego sosu.

5.

Wyjątkowo wysoka zawartość białka/azotu

Na rynku japońskim sosy sojowe klasyfikuje się zgodnie z całkowitą zawartością azotu/białka według wytycznych Japanese Agricultural Standard (JAS). Stopień jakości sosu sojowego wskazuje, jaką ma on zawartość Umami. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman zawiera aż 10 g białka w 100 ml, co plasuje go wśród sosów sojowych „specjalnej jakości”.

Stopnie jakości

Azot g/100mlBiałko g/100ml

Specjalna jakość

>1.50>9.38

Wysoka jakość

>1.35>8.44

Standardowa jakość

>1.20>7.50

 

6.
Pełnia smaku Umami

Połączenie pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i Umami oraz subtelna równowaga między nimi sprawiają, że naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman smakuje po prostu pysznie. Wyróżnia się wyjątkowym bogactwem składników Umami, które powstają samoistnie w procesie warzenia sosu.

7.

Przejrzysta, czerwono-brązowa barwa

Wyjątkowy kolor naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman to efekt tak zwanej „reakcji Maillarda”. Dwa lub trzy miesiące po rozpoczęciu procesu warzenia glukoza i inne cukry wchodzą w reakcję z aminokwasami, tworząc brązowy pigment zwany melanoidyną. To właśnie ona nadaje sosowi sojowemu jego piękny, charakterystyczny kolor.

8.

Aromat, wygląd i zapach

Czy wiesz, że aromat i kolor naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman stają się jeszcze intensywniejsze po jego podgrzaniu? Co równie ciekawe, sos sojowy Kikkoman ma wpływ na walory świeżych składników. Zamarynuj rybę lub owoce morza w sosie sojowym i przekonaj się, ile smaku zyskają!

9.

Wyprodukowany w Europie

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest produkowany w Europie zgodnie z europejskimi normami.

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.