Właściwości sosu sojowego od Kikkomana

Właściwości sosu sojowego od Kikkomana:

Co sprawia, że jest tak wyjątkowy?

Sos sojowy od Kikkomana jest doceniany zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Znakiem firmowym Kikkomana jest kultowa i wielokrotnie nagradzana butelka z czerwoną nakrętką zaprojektowana przez Kenji Ekuana. Ale Kikkoman nie poprzestaje na wyznaczaniu międzynarodowych standardów designu: przestrzega również rygorystycznych norm jakości dotyczących receptury, produkcji, smaku i jakości sosu sojowego. Oto, co sprawia, że sos sojowy od Kikkomana jest tak wyjątkowy:

1. Naturalne składniki

Sos sojowy od Kikkomana powstaje z czterech starannie dobranych składników: wody, soi, pszenicy i soli. Soja, której używamy, jest niemodyfikowana genetycznie.

2. Zero sztucznych dodatków

Sos sojowy od Kikkomana nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, takich jak ulepszacze smaku, barwniki czy konserwanty.

3. Naturalnie warzony

Sos sojowy od Kikkomana jest warzony naturalnie podczas trwającego sześć miesięcy procesu fermentacji. Smaki i aromaty powstają samorzutnie, bez użycia jakichkolwiek chemikaliów.

4. Złożony aromat

Podczas procesu warzenia powstaje około 300 rożnych związków zapachowych, w tym takie, które przypominają zapach kwiatów, owoców, whiskey oraz kawy. Chociaż każdy z tych 300 związków występuje w tak śladowej ilości, że nie można go wyodrębnić spośród innych, razem tworzą one wyjątkowy i charakterystyczny aromat unikalny dla sosu sojowego od Kikkomana.

5. Wyjątkowa wysoka zawartość białka/azotu

Na rynku japońskim sosy sojowe są klasyfikowane w zależności od ogólnej zawartości azotu i białek na podstawie krajowej normy Japanese Agricultural Standard (JAS). Przynależność sosu sojowego do konkretnej klasy wskazuje na jego zawartość umami. Sos sojowy od Kikkomana zawiera 10 g białka na 100 ml, co plasuje go wśród sosów doskonałej klasy.

KlasaAzot ogółemBiałko
Oskonała> 1,50> 9,38
Wysoka> 1,35> 8,44
Standardowa> 1,20> 7,50

 

6. Pełny smak UMAMI

Harmonijne połączenie pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz Umami, a także subtelna równowaga między nimi sprawiają, że sos sojowy od Kikkomana wyróżnia się doskonałym smakiem.

Sos sojowy jest szczególnie bogaty w naturalne składniki umami powstające podczas procesu warzenia. Składa się na nie ponad 20 różnych aminokwasów, które tworzą się, gdy pleśń koji rozkłada białka zawarte w soi.

7. Przejrzysta, czerwono-brązowa barwa

Charakterystyczny kolor sosu sojowego to efekt reakcji Maillarda, która zachodzi po dwóch-trzech miesiącach od rozpoczęcia procesu warzenia. Glukoza i inne cukry łączą się w niej w aminokwasy, co skutkuje wydzieleniem brązowego pigmentu o nazwie melanoidyna, który nadaje sosowi sojowemu jego piękny kolor.

8. Intensyfikacja zapachu i koloru

Specjalną właściwością sosu sojowego od Kikkomana jest możliwość wzmocnienia jego zapachu i koloru. Kiedy sos sojowy jest podgrzewany podczas smażenia lub pieczenia, uwalnia się apetyczny aromat, a kolor sosu staje się jeszcze intensywniejszy.

9. Neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu

Sos sojowy od Kikkomana ma również specjalny wpływ na zapach świeżych składników. Niektóre z nich, takie jak ryby, owoce morza lub mięso, wydzielają silny, a czasem nawet nieprzyjemny zapach, który można osłabić lub wyeliminować, marynując je w sosie sojowym.

10. Wyprodukowany zgodnie z europejskimi normami

Naturalnie warzony sos sojowy od Kikkomana jest produkowany w Europie zgodnie z normami europejskimi.

Czy wiesz, że...?

Słodki, kwaśny, słony i gorzki to cztery ogólnie znane smaki. Umami to piąty, dużo mniej popularny smak.