
Właściwości sosu sojowego Kikkoman:
Co sprawia, że jest tak wyjątkowy?
Sos sojowy Kikkoman jest doceniany zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników jedzenia na całym świecie. Znakiem firmowym Kikkomana jest kultowa i wielokrotnie nagradzana butelka z czerwoną nakrętką zaprojektowana przez Kenji Ekuana. Ale Kikkoman nie poprzestaje na wyznaczaniu międzynarodowych standardów designu: przestrzega również rygorystycznych norm jakości dotyczących receptury, produkcji, smaku i jakości sosu sojowego. Oto, co sprawia, że sos sojowy Kikkoman jest tak wyjątkowy:
1. Naturalne składniki
Sos sojowy Kikkoman powstaje z czterech starannie dobranych składników: wody, soi, pszenicy i soli. Soja, której używamy, jest niemodyfikowana genetycznie.
2. Zero sztucznych dodatków
Sos sojowy Kikkoman nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, takich jak ulepszacze smaku, barwniki czy konserwanty.
3. Naturalnie warzony
Sos sojowy Kikkoman jest warzony naturalnie podczas trwającego sześć miesięcy procesu fermentacji. Smaki i aromaty powstają samorzutnie, bez użycia jakichkolwiek chemikaliów.
4. Złożony aromat
Podczas procesu warzenia powstaje około 300 rożnych związków zapachowych, w tym takie, które przypominają zapach kwiatów, owoców, whiskey oraz kawy. Chociaż każdy z tych 300 związków występuje w tak śladowej ilości, że nie można go wyodrębnić spośród innych, razem tworzą one wyjątkowy i charakterystyczny aromat unikalny dla sosu sojowego Kikkoman.
5. Wyjątkowa wysoka zawartość białka/azotu
Na rynku japońskim sosy sojowe są klasyfikowane w zależności od ogólnej zawartości azotu i białek na podstawie krajowej normy Japanese Agricultural Standard (JAS). Przynależność sosu sojowego do konkretnej klasy wskazuje na jego zawartość umami. Sos sojowy Kikkoman zawiera 10 g białka na 100 ml, co plasuje go wśród sosów doskonałej klasy.
Klasa | Azot ogółem | Białko |
Oskonała | > 1,50 | > 9,38 |
Wysoka | > 1,35 | > 8,44 |
Standardowa | > 1,20 | > 7,50 |
6. Pełny smak UMAMI
Harmonijne połączenie pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz Umami, a także subtelna równowaga między nimi sprawiają, że sos sojowy Kikkomana wyróżnia się doskonałym smakiem.
Sos sojowy jest szczególnie bogaty w naturalne składniki umami powstające podczas procesu warzenia. Składa się na nie ponad 20 różnych aminokwasów, które tworzą się, gdy pleśń koji rozkłada białka zawarte w soi.
7. Przejrzysta, czerwono-brązowa barwa
Charakterystyczny kolor sosu sojowego to efekt reakcji Maillarda, która zachodzi po dwóch-trzech miesiącach od rozpoczęcia procesu warzenia. Glukoza i inne cukry łączą się w niej w aminokwasy, co skutkuje wydzieleniem brązowego pigmentu o nazwie melanoidyna, który nadaje sosowi sojowemu jego piękny kolor.
8. Intensyfikacja zapachu i koloru
Specjalną właściwością sosu sojowego Kikkomana jest możliwość wzmocnienia jego zapachu i koloru. Kiedy sos sojowy jest podgrzewany podczas smażenia lub pieczenia, uwalnia się apetyczny aromat, a kolor sosu staje się jeszcze intensywniejszy.
9. Neutralizowanie nieprzyjemnego zapachu
Sos sojowy Kikkomana ma również specjalny wpływ na zapach świeżych składników. Niektóre z nich, takie jak ryby, owoce morza lub mięso, wydzielają silny, a czasem nawet nieprzyjemny zapach, który można osłabić lub wyeliminować, marynując je w sosie sojowym.
10. Wyprodukowany zgodnie z europejskimi normami
Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest produkowany w Europie zgodnie z normami europejskimi.