
Test etykiety sosu sojowego
Jakość sosu sojowego jest tak samo ważna, jak świeżych składników, z których przyrządzasz potrawy. Koneserzy sosów sojowych potrafią wskazać wysokiej jakości sos sojowy, sprawdzając kilka podstawowych aspektów. Wyjaśnimy jakich, abyś sam mógł wykonać ten prosty test, kiedy następnym razem będziesz robić zakupy w supermarkecie.
Najpierw sprawdź etykietę!
Oto, co powinno się na niej znajdować:
- Krótka lista składników. Ta zasada sprawdza się w odniesieniu do wielu produktów spożywczych: im krótsza lista składników, tym lepsza jakość! Sos sojowy Kikkoman ma tylko cztery składniki: soję (bez GMO), pszenicę, wodę i sól. Najwyższej jakości sos sojowy nie potrzebuje żadnych dodatkowych składników
- Informacja o „naturalnym procesie warzenia”. Im dłużej warzony jest sos sojowy, tym lepiej. W Kikkomanie proces fermentacji trwa sześć miesięcy.
- Brak informacji o sztucznych dodatkach, ulepszaczach smaku czy konserwantach. Dobrej jakości sos sojowy obędzie się bez nich!
- Brak informacji o składnikach modyfikowanych genetycznie.
- Rzetelne informacje o wartościach odżywczych. Im więcej białka, tym lepszy sos sojowy. To właśnie białko odpowiada za obecność składników Umami w sosie. Sos sojowy Kikkoman zawiera 10 g białka na 100 ml, co czyni go sosem sojowym doskonałej klasy.
Zrób test wąskiego gardła!
Możesz sprawdzić, czy trzymasz w dłoni butelkę sosu sojowego wysokiej klasy, wykonując „test wąskiego gardła”. Delikatnie i powoli potrząśnij butelką. Naturalnie warzony japoński sos sojowy, taki jak sos sojowy Kikkoman, jest czerwonawo-brązowy, klarowny i ma rzadką konsystencję. Inne sosy sojowe, na przykład te produkowane chemicznie, mają konsystencję podobną do syropu i są ciemne lub nieprzezroczyste.