Etykieta Prawdę Ci Powie

Robiąc zakupy w supermarkecie, jakość sosu sojowego możesz sprawdzić jeszcze zanim włożysz go do koszyka. Wystarczy spojrzeć na etykietę. Dobrej jakości japoński sos sojowy nigdy nie będzie zawierał w swoim składzie substancji słodzących, wzmacniaczy smaku ani konserwantów.

1.

Zacznij od porównania wartości odżywczych wyszczególnionych na etykietach, zwłaszcza ilości białka. Ogólnie rzecz biorąc, im wyższa zawartość białka, tym lepszej jakości sos sojowy. Na rynku japońskim sosy sojowe klasyfikuje się zgodnie z całkowitą zawartością azotu/białka według wytycznych Japanese Agricultural Standard (JAS). Stopień jakości sosu sojowego wskazuje, jaką ma on zawartość Umami. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman zawiera aż 10 g białka w 100 ml, co plasuje go wśród sosów sojowych „specjalnej jakości”.

2.

Następnie zerknij na listę składników. Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ma ich tylko cztery: wodę, soję, pszenicę i sól, które warzy się i fermentuje. Poznaj szczegóły procesu warzenia, aby zrozumieć, jak to się dzieje, że tych parę składników odpowiada za tak bogaty, złożony smak.

Bywa, że sosy sojowe innych marek powstają z siedmiu lub więcej składników. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: bo w ten sposób ich produkcja jest szybsza i tańsza.

3.

Na koniec wykonaj „test wąskiego gardła”. Powoli i delikatnie potrząśnij butelką sosu sojowego. Dobrej jakości naturalnie warzony japoński sos sojowy, taki jak sos sojowy Kikkoman, będzie miał płowy, przezroczysty kolor i rzadką konsystencję. Inne sosy sojowe, na przykład te wytwarzane z użyciem chemii, są mętne, mają gęstą konsystencję syropu i ciemny kolor.

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.