Sos sojowy na co dzień

Oszczędnie - po kropelce, albo hojnie - w dużych ilościach; do przyprawiania albo do marynowania. Sos sojowy można stosować na wiele sposobów, a on zawsze wydobędzie głębię smaku z każdej potrawy. Dowiedz się, jak zrobić doskonały użytek z naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman.

W smaku chodzi o właściwe proporcje

Instrukcja zawarta w przepisie zazwyczaj podpowie ci, ile sosu sojowego użyć, przygotowując konkretne danie. Ale co w sytuacji, kiedy chcesz stworzyć swój własny przepis i ugotować coś pysznego zupełnie od zera? Skąd będziesz wiedzieć, ile sosu sojowego użyć? Kikkoman służy pomocą! Wyjaśnimy, jak osiągnąć najlepsze kulinarne rezultaty, stosując odpowiednie ilości naszego sosu sojowego do gotowania, marynowania, glazurowania i doprawiania potraw.

01.

Doprawianie sałatki

Nie ma żelaznej zasady, która stwierdza z całą stanowczością, ile sosu sojowego należy dodać do dressingu do sałatki. Ale jeśli na jedną łyżeczkę oleju przypada jedna łyżeczka sosu sojowego, efekty zawsze są olśniewające. Nie potrzebujesz już soli ani octu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby doprawić dressing innymi przyprawami, np. sokiem z cytryny albo świeżymi ziołami. Odważ się na kulinarne eksperymenty - tylko w ten sposób nabierzesz pewności siebie!

02.

Ile sosu do gotowania?

Ilość sosu sojowego, jakiej używamy do gotowania, zależy wyłącznie od intensywności smaku, jaką chcemy osiągnąć. Profesjonalni szefowie kuchni i doświadczeni kucharze po prostu dodają kilka kropli sosu sojowego na próbę, a potem sprawdzają, czy efekt ich zadowala. Jedną z największych zalet naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman jest to, że wydobywa i podkreśla naturalny smak świeżych składników, zamiast go przyćmiewać. Jeśli stosujesz sos sojowy jako przyprawę, możesz mieć pewność, że na stole nigdy nie wyląduje danie, które będzie smakować samym sosem.

03.

Glazura, że palce lizać

Chcesz przygotować chrupiącą i apetycznie wyglądającą pieczeń w glazurze? Posmaruj ją mieszanką sosu sojowego i miodu, kiedy będzie już prawie gotowa do wyjęcia z piekarnika, po czym piecz ją jeszcze przez kilka minut. W roli glazury do pieczeni sprawdzi się również nasz sos do ryżu Kikkoman, który zachwyci cię swoim słodko-pikantnym smakiem.

04.

Pełnia smaku z marynatą

Sos sojowy stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju marynat do mięs, ryb lub warzyw. Przygotowując marynatę, dodaj 3-4 łyżki sosu sojowego na każdą porcję (ok. 120-150 g), a do tego pozostałe przyprawy i składniki. Najlepiej, żeby stosunek sosu sojowego do innych płynnych składników marynaty wynosił około 2:1.

Jeśli wolisz zacząć od kupna gotowej marynaty, nie musisz długo szukać: wypróbuj sosy Teriyaki Kikkoman, na przykład ten z pieczonym czosnkiem, prażonym sezamem albo o smaku BBQ z miodem. Marynując składniki, które za chwilę trafią na ruszt, zeskrob z ich powierzchni zioła i przyprawy i otrzep je do sucha, żeby nic się nie przypaliło.

05.

Doprawiaj jak chcesz i kiedy chcesz

Sosem sojowym możesz też doprawić gotowe danie, kiedy siedzisz już przy stole. Ilość sosu, której użyjesz, zależy od potrawy. Wystarczy kilka kropli, aby wydobyć z niej pełnię smaku! Charakterystyczny dozownik sprawia przy okazji, że sos sojowy Kikkoman świetnie prezentuje się na stole.

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.