Różne zastosowania sosu sojowego

Konkretny przepis zawsze podpowie ci, ile sosu sojowego użyć. A co, jeśli nabierzesz ochoty na odrobinę kreatywności i wymyślanie własnych przepisów? Skąd będziesz wiedzieć, ile sosu sojowego użyć - niezależnie, czy został on wymieniony wśród składników, czy nie? Wyjaśnimy, jak osiągnąć najlepsze rezultaty, stosując odpowiednią ilość naszego sosu sojowego podczas gotowania, marynowania, glazurowania lub doprawiania.

Sos sojowy do dressingów sałatkowych

Nie ma jednej zasady mówiącej, ile sosu sojowego należy użyć do przyrządzenia świeżego dressingu sałatkowego. Warto trzymać się jednak reguły, że na jedną łyżkę stołową oleju przypada jedna łyżka sosu sojowego. Nie potrzebujesz soli ani octu, ale możesz dodać inne przyprawy, na przykład sok z cytryny lub świeże zioła, aby podrasować smak. Poeksperymentuj trochę, a wkrótce nabierzesz pewności siebie.

Sos sojowy do gotowania

Kiedy używasz sosu sojowego do gotowania, jego ilość będzie zależeć od smaku, jaki chcesz uzyskać. Profesjonalni szefowie kuchni i doświadczeni kucharze po prostu dodają kilka kropli sosu sojowego pod koniec gotowania, a następnie sprawdzają smak. Jedną z najlepszych cech naturalnego sosu sojowego od Kikkomana jest to, że wydobywa smak świeżych składników. Jeśli użyjesz go jako przyprawy, nigdy nie zaserwujesz gościom posiłku, który smakuje tylko sosem sojowym.

Sos sojowy do glazury

Jeśli chcesz przygotować chrupiącą i smakowicie wyglądającą pieczeń z apetycznym połyskiem, na krótko przed końcem pieczenia posmaruj mięso mieszanką sosu sojowego i miodu. Następnie wstaw mięso z powrotem do piekarnika na kilka chwil. Do glazurowania możesz również użyć Sosu do ryżu od Kikkomana, który słynie ze słodko-pikantnego smaku.

Sos sojowy do marynat

Sos sojowy to doskonała baza smakowa dla wszelkiego rodzaju marynat do mięsa, ryb oraz warzyw. Kiedy przygotowujesz własną marynatę, użyj 3-4 łyżki sosu sojowego na każdą porcję (około 120 g do 150 g) marynowanego produktu, a do tego inne składniki i przyprawy. Zwróć uwagę, że stosunek sosu sojowego do innych płynnych składników powinien wynosić około 2:1. Jeśli szukasz gotowej marynaty na bazie sosu sojowego, wypróbuj jeden z naszych sosów Teriyaki, które występują w różnych smakach: od pieczonego czosnku po miód i prażony sezam. Przy marynowaniu produktów na grilla, najpierw zeskrob zioła i przyprawy, a następnie wytrzyj produkty do sucha, aby zapobiec ich przypaleniu.

Sos sojowy do doprawiania

To ty jesteś tutaj szefem kuchni! Ilość sosu sojowego używana do doprawiania potraw na talerzu zależy od tego, co jemy. Kilka kropel sosu sojowego zawsze doda twoim daniom pełniejszego smaku. Nasza butelka z dozownikiem doskonale sprawdza się przy stole.

Czy wiesz, że...?

Sos sojowy to doskonała przyprawa, ponieważ dodaje specjalnego, pełnego smaku mięsom, rybom, sosom i warzywom – nie tylko w kuchni azjatyckiej! Dlaczego tak jest? Bo sos sojowy jest bogaty w Umami i idealnie zastępuje sól.