Jak przechowywać sos sojowy

Często pytacie nas, jak długo naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman nadaje się do spożycia oraz o to, jak przechowywać butelkę po otwarciu, aby sos jak najdłużej zachował pyszny smak. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, aby móc cieszyć się idealnie świeżym sosem sojowym Kikkoman przez długi czas.

Widoczna na etykiecie butelki lub nakrętce data przydatności do spożycia podpowiada, jak długo można używać sosu do gotowania, maczania, marynowania, przyprawiania lub doprawiania potraw.

Po otwarciu butelkę najlepiej przechowywać w lodówce. Dzięki temu naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman zachowa swoją jakość tak długo, jak to możliwe. Utlenianie, czyli proces, który zachodzi w wyniku kontaktu z tlenem, powoduje, że sos zaczyna ciemnieć. Przechowywanie go w środowisku o niskiej temperaturze zapobiega utlenianiu i pozwala cieszyć się pełnią smaku sosu przez długi czas.

Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman zachowa swój smak przez kilka miesięcy po otwarciu, jeśli butelkę będziesz przechowywać w lodówce. Aby zadbać o świeżość sosu, po każdym użyciu zakładaj na butelkę wewnętrzną plastikową nakrętkę.

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.