Obniżona zawartość soli – więcej smaku, mniej soli

To fakt: spożywanie zbyt dużej ilości soli jest po prostu niezdrowe. Zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Pięć gramów lub płaska łyżeczka soli dziennie to maksymalne zalecane spożycie według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Chcesz ograniczyć spożycie soli, ale nie uśmiecha ci się rezygnowanie z solenia potraw? Żaden problem! Wybierz naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. Jego prozdrowotne właściwości badamy już od dziesiątek lat. Czego się dowiedzieliśmy? Że stosowanie sosu sojowego obniża zawartość soli w jedzeniu średnio o 30 procent. Tę rewelacyjną wiadomość potwierdzają badania przeprowadzone przez Wageningen UR Food & Biobased Research*.

Zachowaj smak

W rzeczywistości wszystkie sosy sojowe zawierają dużą ilość soli. To cecha nierozerwalnie związana z tym produktem. Jednakże sosy w stylu japońskim, takie jak naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, zawierają zwykle mniej soli niż sosy chińskie. Używanie sosu sojowego jako przyprawy sprawia, że nie musisz już dodatkowo solić jedzenia - dlatego ogólne spożycie soli nie powinno wzrosnąć. Najłatwiejszym sposobem, aby zyskać pewność, że nie dodajesz zbyt dużo soli, jest odmierzenie ilości sosu sojowego, którą chcemy użyć, zamiast wlewanie sosu prosto z butelki - ‚„na oko”.

Problemy zdrowotne związane z nadmiernym spożyciem soli to wyzwanie, któremu muszą stawić czoła zachodnie diety. Dlatego właśnie Kikkoman produkuje między innymi sos sojowy o obniżonej zawartości soli, który zawiera o 43% mniej soli niż oryginalny, naturalnie warzony sos sojowy. To świetny wybór dla tych, którzy chcą jeszcze bardziej ograniczyć spożycie soli.

Umami to podstawa

Stosowanie sosu sojowego w zastępstwie soli absolutnie nie oznacza, że smak potrawy będzie mniej wyrazisty. Wręcz przeciwnie - naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman podkreśla i intensyfikuje smak jedzenia. Ale jak to możliwe, że zawartość soli w sosie sojowym można obniżyć? To zasługa Umami, które ma niezwykłą właściwość wydobywania głębi smaku. Sos sojowy naturalnie obfituje w Umami, a to właśnie Umami pozwala nam poczuć słoność potrawy.

*Wyniki badania zostały opublikowane pod tytułem „Akceptowalne optymalne obniżenie zawartości soli w kulturach” (R. Shimojo et al.) w „Agro Food Industry Hi Tech”, nr 25 (3), maj/czerwiec 2014 r. Tekst całego badania możesz przeczytać online.

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.