Historia Kikkomana

W ciągu stu lat od połowy XVII do połowy XVIII wieku produkcja sosu sojowego prowadzona przez rodziny Mogi i Takanashi prosperowała w mieście Noda w prefekturze Chiba. To tutaj narodził się Kikkoman.

Noda jest położona na równinie Kanto, niegdyś jednym z największych centrów produkcji soi i pszenicy. Znalezienie niezbędnej siły roboczej w okolicy nie nastręczało problemów ze względu na wzrost populacji po ustanowieniu pobliskiego Edo (dziś Tokio) stolicą Japonii. Korzystne położenie nad rzekami Tone i Edo sprawiło, że w Nodzie rozwinął się również transport łodziami. Umożliwiło to przewożenie składników i dostarczanie wytworzonych produktów do Edo.

Według historycznych dokumentów, dziewiętnastu warzycieli sosu sojowego założyło w Nodzie stowarzyszenie, które miało zaopatrywać Edo w sos sojowy. W połowie XIX wieku Noda stała się największym miastem produkującym sos sojowy w regionie Kanto.

Globalna ekspansja sosu sojowego Kikkoman

W połowie XVII wieku handlarze zaczęli eksportować japoński sos sojowy. Eksport sosu sojowego Kikkoman wystartował w połowie XX wieku. Interesy Kikkomana za granicą nabrały rozmachu dopiero po drugiej wojnie światowej. Po zakończeniu wojny w Japonii obecni byli przedstawiciele sił okupacyjnych, dziennikarze i cudzoziemcy. Widząc, jak zapoznają się oni z japońską kuchnią i wykorzystaniem w niej sosu sojowego, Kikkoman dostrzegł ogromny potencjał ekspansji zagranicznej.

W 1957 r. Kikkoman otworzył swoją pierwszą zagraniczną filię sprzedaży w San Francisco w USA. Aby zaspokoić stale rosnący popyt, w 1972 roku Kikkoman zbudował pierwszy zagraniczny zakład produkcyjny w Stanach Zjednoczonych. Po sukcesie na rynku amerykańskim, Kikkoman rozpoczął tworzenie siatki produkcyjnej i sprzedażowej na całym świecie.

W 1979 roku powstała europejska baza sprzedaży w Düsseldorfie w Niemczech. W 1997 roku otwarto nowy zakład produkcyjny w Sappemeer w Holandii.

Czy wiesz, że...?

Misją i marzeniem Kikkomana jest to, aby Naturalnie warzony sos sojowy stał się standardową ogólnoświatową przyprawą.