Analiza sensoryczna

Wypróbuj analizę sensoryczną!

Jakość Kikkomana możesz zobaczyć, poczuć i posmakować

Zobacz różnicę!

Czy potrafisz dostrzec, czym różnią się sosy sojowe na tych dwóch talerzach? Sos sojowy Kikkoman jest przezroczysty, o pięknym czerwono-brązowym kolorze. Drugi sos, który nie został uwarzony w naturalny sposób, jest ciemniejszy i nieprzejrzysty jak syrop.

 

Powąchaj różnicę!

Zamieszaj sos sojowy pałeczką. Następnie podłóż sobie pałeczkę pod nos i weź głęboki wdech. Zauważysz wyraźną różnicę w aromatach dwóch sosów. Sos sojowy Kikkoman ma delikatny, lekko słodki aromat, który pobudza apetyt. Sos sojowy, który nie jest warzony w naturalny sposób, ma bardzo intensywny aromat ze sztucznymi, chemicznymi nutami.

Dotknij różnicy!

Zanurz pałeczkę w każdym z sosów sojowych. Ciemny, wyprodukowany przy użyciu chemii sos sojowy uformuje grubą kroplę na końcu pałeczki. Z kolei naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ledwo trzyma się pałeczki. To wyraźny znak jego jakości.

Posmakuj różnicy!

Skosztuj kilku kropli sosu sojowego Kikkoman, a natychmiast zauważysz, że ma bogaty, złożony aromat i pyszny, pełny smak. Sos sojowy Kikkoman uzupełnia smak potraw, nie przytłaczając go. Produkowany przy użyciu chemii sos sojowy ma słony, dominujący i sztuczny smak.

Czy wiesz, że...?

Sos sojowy od Kikkomana ma niezwykle czysty, czerwono-brązowy kolor. Jest to wynik reakcji Maillarda, która rozpoczyna się w drugim lub trzecim miesiącu warzenia.