Przepisy kuchni chińskiej: jak gotować po chińsku?

26. stycznia 2024

Chiński Nowy Rok to zawsze wyjątkowe wydarzenie. Początek nowego roku wyznaczany jest przez pierwszy nów księżyca i świętowany przez piętnaście dni podczas okazałych ceremonii. Nieodłączną częścią tych obchodów jest oczywiście wspólne ucztowanie!

Wiele potraw, które pojawiają się na stołach w tym okresie, ma swoje znaczenie symboliczne. Dla przykładu: ryby i krewetki symbolizują szczęście i sukces; jiaozi, kourou i sajgonki reprezentują dobrobyt; klopsiki i słodkie kulki ryżowe oznaczają więzi rodzinne, a makaron - długie życie. Menu, które towarzyszy obchodom Chińskiego Nowego Roku, dostarcza mnóstwo pysznych inspiracji kulinarnych. Kuchnia chińska jest tak różnorodna, że pomysłów starczy na cały rok!

Jakie dania są typowe dla kuchni chińskiej?

Kuchnia chińska to szerokie zjawisko, na które składa się wiele stylów gotowania. Różnorodność chińskich potraw jest równie wielka, jak sam kraj, i odzwierciedla jego geograficzne i klimatyczne zróżnicowanie. Oto cztery regionalne chińskie style gotowania:

Shandong

Popularna na północnym wschodzie kuchnia Shandong obejmuje wiele smażonych i duszonych dań oraz zupy. Prowincja Shandong położona jest nad Żółtą Rzeką oraz nad wschodnim wybrzeżem, dlatego ryby i owoce morza, takie jak małże i uchowce, stanowią integralną część regionalnej kuchni. Tutejsze rolnictwo słynie z produktów zbożowych, a także czosnku, cebuli, bakłażanów i pak choi. Tak zwana “kuchnia Lu” święciła triumfy na cesarskim dworze.

Syczuan

Subtropikalny klimat i żyzne gleby Syczuanu stwarzają idealne warunki do całorocznej uprawy roślin, w tym ryżu, kukurydzy, soi i herbaty. Prowincja słynie z pieprzu syczuańskiego, a jako przypraw używa się tutaj również imbiru, czosnku i chili. Kuchnia syczuańska bywa zatem pikantna! Poza kiszonymi warzywami, w Syczuanie spożywa się więcej mięsa niż w innych regionach kraju.

Guangdong

Kuchnia kantońska z Guangdong słynie z łagodnych sosów, takich jak hoisin, sos ostrygowy, słodko-kwaśny czy śliwkowy. Przyprawy stosuje się oszczędnie, a jedzenie przygotowuje delikatnie. Kuchnię półwyspu Guandong kształtują wpływy z różnych chińskich prowincji, dzięki czemu jest ona szczególnie różnorodna. Do woka często trafiają tutaj lokalnie uprawiane składniki, takie jak ziemniaki, soja i dymka. Popularne są również różne rodzaje mięsa - w tym takie, których na ogół nie serwuje się w Europie, a także ryby, których obfitość gwarantuje nadmorskie położenie. 

Huaiyang

Położona nad Morzem Żółtym prowincja Jiangsu jest centrum kuchni Huaiyang, a lekkie zupy i smażony ryż z warzywami i krewetkami to jej wizytówka. Kuchnia Huaiyang znana jest z serwowania świeżych dań o lekko słodkim posmaku. Popularnymi składnikami są ryby, drób, szpinak i pędy bambusa. Do kulinarnych klasyków zalicza się tak zwane głowy lwa (klopsiki z mięsem kraba) i korzeń lotosu faszerowany kleistym ryżem.

Chińskie klasyki, które warto znać

Wiele krajów ma w swoim narodowym menu dania, które są znane i lubiane również poza ich granicami. Jeśli chodzi o skojarzenia z kuchnią chińską, pierwsze, co przychodzi nam do głowy, to jiaozi, czyli pyszne nadziewane kluski, mapo tofu z mielonym mięsem i pieprzem syczuańskim oraz dim sum, małe delicje z bambusowych parowników. Kaczka po pekińsku i zupa pekińska również cieszą się międzynarodową sławą.

Typowe składniki kuchni chińskiej

 Składniki stosowane w kuchni chińskiej są tak samo różnorodne, jak smaki, które w niej odnajdujemy. Nie sposób wymienić ich wszystkich!  Miłośnicy chińskiej kuchni powinni jednak mieć zawsze pod ręką:

Ryż basmati

Ten biały ryż o smukłych, długich nasionach uprawia się u podnóża Himalajów. Jego charakterystyczny aromat sprawia, że ryż basmati jest uważany za szczególnie szlachetną odmianę. Nic dziwnego, że “basmati” oznacza dosłownie „pachnący”.

Makaron Mien

Chiński makaron – w tym makaron mien - uważany jest za najstarszy na świecie. Pszenny makaron mien jest niezbędnym składnikiem wielu azjatyckich dań: od zup po potrawy stir-fry.

Sos sojowy

Sos sojowy to bez wątpienia najważniejsza przyprawa kuchni azjatyckiej. Woda, soja, pszenica i sól to wszystko, czego potrzeba, aby uwarzyć sos sojowy Kikkoman. Jego głęboki aromat podkreśla i wzbogaca smak każdego dania.

Pieprz syczuański

Słynna przyprawa z Syczuanu, “krainy czterech rzek”, to tak naprawdę pąki kwiatowe rośliny cytrusowej. Jej nasiona stosuje się tak jak ziarna pieprzu. Pieprz syczuański ma ostry smak, który wywołuje uczucie mrowienia na języku.

Wino Shaoxing

Wino Shaoxing w smaku przypomina nieco sherry. Zimą często serwuje sie je na ciepło jako aperitif. Jest popularną przyprawą w kuchni chińskiej, stosowaną również do marynowania mięs.

Chińskie przepisy dla początkujących

Jeśli kochasz kuchnię azjatycką, ale nie masz czasu albo śmiałości, żeby gotować wyszukane dania - mamy coś właśnie dla ciebie! Jest mnóstwo pysznych chińskich przepisów, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Oto kilka pomysłów!

Nowe spojrzenie na chińskie klasyki

Klasyczne dania kuchni chińskiej są po prostu pyszne. Ale mogą być też zaskakujące, jeśli odważysz się na nową interpretację sprawdzonych przepisów! Zainspiruj się naszymi podpowiedziami albo puść wodze własnej fantazji. Smacznego!

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.