
Historia Kikkomana
Historia firmy Kikkoman sięga XVII wieku, kiedy to w japońskim mieście Noda przodkowie rodziny Mogi zaczęli produkować przyprawę w postaci ciemnobrązowego sosu z soi, pszenicy, wody i soli.
Optymalne położenie tego miasta nad brzegami rzeki Edo zapewniało wygodny dostęp do surowców i szybkie dostawy do rozrastającego się miasta Edo, zwanego dzisiaj Tokio. Następnie holenderscy handlarze odkryli „czarne złoto” i przywieźli je do Europy.
Wkrótce Kikkoman ustabilizował swoją pozycję na europejskim rynku i otrzymał ważne nagrody w trakcie Expo w Wiedniu w 1873 roku i Expo w Amsterdamie w 1881 roku. W 1917 roku japońskie rodziny Mogi, Takanashi i Horikiri założyły Noda Shoyu Co. Ltd. W 1964 roku nazwa firmy została zmieniona na Kikkoman Shoyu Co. Ltd., a w 1980 roku na Kikkoman Corporation.
Obecnie Kikkoman jest światowym liderem na rynku sosu sojowego, a niezwykły, pełny smak sosu jest doceniany w ponad 100 krajach na całym świecie. Ale to nie wszystko – Kikkoman jest także oficjalnym dostawcą japońskiego dworu cesarskiego.