Podziel się na Google+:

ZAGRAJ I WYGRYWAJ!

Jesteś miłośnikiem marki Kikkoman i uwielbiasz sosy sojowe Kikkoman? Dołącz do naszej gry Kikkoman Food Pairs!

Kikkoman: światowy lider na rynku sosów sojowych

Produkcja i dystrybucja sosu sojowego to korzenie grupy Kikkoman. Miliony ludzi na całym świecie znają i wykorzystują nasz  produkt - naturalnie warzony sos sojowy. W Japonii i za oceanem marka Kikkoman to także inne, często pokrewne branże, jak  produkcja i sprzedaż artykułów farmaceutycznych, win, likierów, soków owocowych, wyrobów pomidorowych i azjatyckiej żywności. Firma posiada również udziały w istniejących przedsiębiorstwach z tych branż oraz spółki zależne  w sektorze restauracyjnym i handlowym. Do grupy Kikkoman należą też najlepsze japońskie restauracje Daitokai w Berlinie i Kolonii. Z grupy Kikkoman wywodzi się również JFC International Group, jeden z największych na świecie hurtowych dostawców oryginalnych azjatyckich produktów spożywczych. 

Produkcja, która objęła cały świat

Około 6.500 pracowników zatrudnionych w oddziałach firmy  w Japonii, Singapurze, na Tajwanie, w Chinach, Australii, Kanadzie, USA i Europie steruje losami przedsiębiorstwa o japońskich korzeniach. Produkty marki Kikkoman powstają w dziesięciu zakładach produkcyjnych w Japonii, USA, Singapurze, na Tajwanie, w Chinach i Holandii. Co roku bramy naszych fabryk opuszcza około 400 tysięcy litrów naturalnie warzonego sosu sojowego, skąd trafia on na półki supermarketów, delikatesów i sklepów z azjatycką żywnością.

Aby zaspokoić rosnący popyt na sos sojowy w Europie, w październiku 1997 roku otwarto pierwszą europejską warzelnię Kikkoman w holenderskiej gminie Hoogezand-Sappemeer. To tu powstają sosy Kikkoman, które następnie trafiają do odbiorców na Starym Kontynencie.