Podziel się na Google+:

Z Japonii w świat

Korzenie firmy Kikkoman sięgają aż do roku 1630. W tym czasie rodzina Mogi z portowej miejscowości Noda w Japonii zaczęła wytwarzać ciemnobrązowy sos o intensywnym smaku i aromacie. Do jego fermentacji użyto czterech składników - soi, zboża, wody i soli. Korzystne położenie nad brzegami rzeki Edo ułatwiało dostęp do surowców potrzebnych do produkcji sosu sojowego oraz gwarantowało szybkie zaopatrzenie miasta Edo (dzisiejszego Tokio). Holenderscy handlarze w końcu odkryli „czarne złoto“ i przywieźli je ze sobą do Europy. Kikkoman bardzo szybko zadomowił się na Starym Kontynencie, podbijając tamtejszy rynek. Dowodem uznania były wyróżnienia zdobyte na Wystawie Światowej w Wiedniu w 1873 roku i w Amsterdamie w 1881 roku. W 1917 roku dwie japońskiej rodziny Mogi i Takanashi zdecydowały się założyć rodzinne przedsiębiorstwo Noda Shoyu Co. Ltd., z którego w roku 1964 wyłoniło się Kikkoman Shoyu Co. Ltd., a w roku 1980 Kikkoman Corporation. Dziś firma Kikkoman to światowy lider w produkcji i dystrybucji sosu sojowego, którego szczególne właściwości i pełnię smaku doceniają jego pasjonaci w ponad 100 krajach świata. Kikkoman dokonał tego, co przez wieki nie udawało się rzeszy śmiertelników - przekroczył bramy pałacu w Tokio i na stałe zagościł na japońskim dworze cesarskim.