Podziel się na Google+:

Tajna wskazówka Kikkomana z Japonii: ponzu

Cytryny są fantastycznie owocowe i odświeżające. Ich smak przypomina lato i wyśmienicie łączy się z innymi aromatami. Ponzu, jedna z napopularniejszych przypraw w płynie w kuchni japońskiej, również wyróżnia się świeżą cytrusową nutą. Podążając tropem japońskiej tradycji Kikkoman wprowadził ten kultowy produkt także w Europie w cytrynowej odmianie. Ten przypyszny lekki sos idealnie wzbogaci Twoje dania i przyjemnie orzeźwi zwłaszcza podczas letnich upałów.

Kulinarna lekcja: sos sojowy i aromat cytrusów

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman bazuje na naturalnie warzonym sosie sojowym z dodatkiem cytryny i octu. Dzięki tej aromatycznej kombinacji oraz harmonii smaku słodkiego, kwaśnego i ostrego działa orzeźwiająco na smak sałatek, przekąsek i rozmaitych dań głównych. W Japonii ponzu najczęściej towarzyszy kociołkom warzywno-mięsnym, sashimi lub gyoza, tradycyjnym japońskim pierożkom. Już kilka kropli sosu zadba o prawdziwą eksplozję smaków.

Propozycja podania – Kikkoman radzi: ponzu jako dip

Ogrodowa impreza lub wieczór z Netflixem w gronie przyjaciół: przy takich okazjach nie może zabraknąć smacznych przekąsek i dipów. Dla wszystkich amatorów finger food Kikkoman przygotował coś specjalnego: dip mango-ponzu! Minikanapeczki, wrapy, warzywne szaszłyki, ślimaczki z ciasta francuskiego, krakersy i wiele innych smakowitości nabierze świeżo-owocowego smaku dzięki połączeniu mango, świeżo zmielonego pieprzu i cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman. Wolisz coś bardziej pikantnego i pomidorowego? Polecamy więc dip na bazie ponzu i pomidorów z archiwum przepisów Kikkoman!

Letni dressing sałatkowy

Chrupiąca, kolorowa i lekka: sałatka stanowi perfekcyjne dopełnienie pożywnego menu. Warunek jest jeden: musi ona nadawać ton – przede wszystkim w kwestii dobrego smaku, dlatego koniecznie wypróbuj sałatkowy dressing Kikkoman ponzu. Efekt: owocowo-pikantna nuta gwarantowana.