Podziel się na Google+:

Samodzielnie przyrządzone sushi – nigiri, maki i inne

Każdy to zna i kocha: sushi. Mnóstwo przyjemności sprawia nie tylko samo jedzenie sushi, ale również jego przygotowanie! Pokażemy Ci krok po kroku, jak możesz przygotować ulubione rodzaje sushi – samemu lub w gronie przyjaciół bądź rodziny. Rodzinne święto, impreza urodzinowa lub wieczór sylwestrowy w towarzystwie sushi zyska wyjątkowego smaku.

Idealny ryż do sushi

Zacznijmy od najważniejszego składnika, którym jest ryż do sushi. Jeżeli nie ma właściwej konsystencji, wszystko dosłownie się rozpada. Poza tym, w przypadku tego podstawowego składnika, chodzi o właściwą przyprawę.

Do przygotowania potrzeba dosłownie kilku składników – ryżu do sushi, odrobiny przyprawy ryżowej do sushi Kikkoman, która nada typowego smaku, oraz garnka. Jak dokładnie wygląda profesjonalne przygotowanie ryżu do sushi możesz zobaczyć tutaj:

Wskazówka: jeżeli nie zamierzasz wykorzystać ryżu od razu, powinno się go nakryć mokrą ściereczką, aby nie wysechł i nie stwardniał.

Układanie warstwami zamiast zwijania: nigiri sushi

W przeciwieństwie do bardziej popularnego sushi zwijanego w rolki, ryż do przyrządzenia nigiri jest formowany w niewielkie kawałki, na które następnie kładziemy plaster surowej ryby lub omletu (tamagoyaki). Tak to się robi:

Wskazówka: podczas konsumpcji w sosie sojowym należy zanurzać ostrożnie tylko rybę, a nie ryż – w przeciwnym razie nigiri szybko się rozpadnie.

Maki sushi: tak powstaje klasyk

Do przygotowania maki potrzeba różnych składników, takich jak łosoś, tuńczyk i ogórki. Razem z ryżem do sushi formuje się je następnie w typowe „roladki”. Zobacz, jak to się robi:

Wskazówka: nałóż na ryż do sushi wąski pasek wasabi, zanim dodasz kolejne składniki – dzięki temu maki zyska na smaku i ostrości.

California rolls – to proste!

Typowe dla California rolls jest to, że ryż do sushi znajduje się na zewnątrz, podczas gdy arkusz nori wypełnia środek. Zawijać do środka można rybę i warzywa – jak kto lubi. Wydaje się trudniejsze niż jest w rzeczywistości:

Wskazówka: podczas zwijania zwilż dłonie wodą, aby ryż nie przyklejał się.