Podziel się na Google+:

Oto, jak prawidłowo dozować sos sojowy Kikkoman!

W przepisach zawsze podawana jest ilość sosu sojowego, której należy użyć do przyprawienia potrawy. Co jednak w przypadku, gdy najdzie Cię ochota na kulinarne eksperymenty? Jak prawidłowo dozować sos sojowy Kikkoman – niezależnie od tego, czy jest on wymieniony w składnikach, czy też nie?

Pokażemy Ci, jak fachowo stosować w kuchni nasz sos sojowy: do gotowania, marynowania, glazurowania i doprawiania.

O wyjątkowości sosu sojowego świadczy to, że nadaje on potrawom mięsnym i rybnym, sosom i warzywom szczególnej pełni smaku – nie tylko daniom kuchni azjatyckiej! Dlaczego tak się dzieje? To proste: sos sojowy zalicza się do produktów spożywczych, które są bogate w umami. Poza tym sos sojowy to doskonały zamiennik soli.

Sos sojowy do dresingów do sałatek

Nie ma „złotej recepty”, ile sosu sojowego należy dodać do przygotowania dresingu do świeżej sałatki. Żelazna zasada mówi: na jedną łyżkę stołową oleju nie powinno przypadać więcej niż jedna łyżka sosu sojowego. Z soli i octu możesz zrezygnować. Inne przyprawy, sok cytrynowy lub świeże zioła pasują zawsze. Warto trochę poeksperymentować. Nie bój się przyprawiania.

Sos sojowy do gotowania

Jeżeli używasz sosu sojowego podczas gotowania, jego ilość zależy od smaku, jaki chcesz uzyskać. Profesjonalni i doświadczeni kucharze dodają po prostu kilka kropli sosu sojowego pod koniec gotowania i następnie sprawdzają smak.

Sos sojowy do glazury

Pieczeń po upieczeniu ma być chrupiąca, wyglądać smakowicie i mieć apetyczny połysk. Na krótko przed końcem pieczenia posmaruj mięso mieszanką sosu sojowego i odrobiny miodu i pozostaw je jeszcze na kilka minut w piekarniku. Alternatywnie możesz użyć naszego sosu do ryżu. Jest on znany i ceniony właśnie ze względu na swoją słodko-pikantną nutę.

Sos sojowy do marynat

Nieważne, czy przyrządzasz mięso, rybę czy warzywa – posmaruj je marynatą lub zanurz w niej: sos sojowy to doskonała baza smakowa dla wszelkiego typu marynat.

Kreując nowe dania, trzymaj się jednej podstawowej zasady: na porcję marynowanego produktu (ok. 120 - 150 g) powinieneś użyć od 3 do 4 łyżek stołowych sosu sojowego. Plus oczywiście inne składniki i warzywa. Ważna wskazówka: stosunek sosu sojowego do innych płynnych składników powinien wynosić mniej więcej 2:1.

Bardzo ułatwisz sobie sprawę, jeżeli skorzystasz z jednej z gotowych marynat z naszego asortymentu teriyaki. Wysoka jakość gwarantowana! Zasadniczo, w przypadku marynowanych produktów do pieczenia lub grillowania, obowiązuje następująca reguła: wytrzyj i osusz zioła lub przyprawy. W ten sposób nic się nie spali.

Sos sojowy do doprawiania

To Ty jesteś szefem! Dotyczy to w szczególności doprawiania wszystkiego, co znajduje się na talerzu. Kilka kropli sosu sojowego sprawi, że smak Twoich kulinarnych dzieł zyska pełniejszy wymiar. Przyprawianie potraw jest wyjątkowo praktyczne dzięki naszej buteleczce z dozownikiem.