Podziel się na Google+:

Włoska kuchnia doprawiona sosem sojowym

Słońce, morze i śródziemnomorska atmosfera – to właśnie Włochy! Ale ten półwysep w kształcie buta na południu Europy znany jest również z wykwintnej włoskiej kuchni, która plasuje się na liście najważniejszych dóbr kulturowych kraju i jest codziennie celebrowana na całym świecie. Z czego to wynika? Jak twierdzą międzynarodowi smakosze, nie tylko ze słynnej „dolce vita“ – kultywowanej przez Włochów radości życia!. Typowe włoskie składniki jak np. parmezan, suszone pomidory, grzyby i sardele mają bowiem coś wspólnego: nutę umami, wyjątkową głębię smaku. A że istotną właściwością sosu sojowego Kikkoman jest właśnie najmłodszy i piąty smak zwany umami, włoska kuchnia i Kikkoman stanowią doskonały duet. Wypróbujcie to sami! Pod względem smaku Włochy i Azja zdają się nie leżeć wcale tak daleko od siebie, jak z początku mogłoby się to wydawać...

Gdzie spotykają się Azja i Bella Italia

Smakowite zioła, różnorodne kreacje warzywne, wysokiej jakości oliwa z oliwek i ryba ze świeżego połowu to stałe elementy włoskiej kuchni, na której całość składają się liczne kuchnie regionalne. Typowe włoskie menu rozpoczyna się od antipasti czyli małych przystawek. Po nich na stoły trafia pizza, pasta i cała kulinarna familia – potrawy, które cieszą się wielką popularnością na całym świecie i należą do ulubionych dań także w wielu innych krajach. Nie ma się co dziwić! Są bowiem pyszne i można je błyskawicznie przyrządzić. Nadają się też dla każdego: Kto próbuje swoich sił w kuchni, sięgając po włoskie przepisy, z reguły nie musi być wybitnym mistrzem sztuk kulinarnych. Potrzeba mu jednak, wedle własnego życzenia, odrobiny czegoś ekstra, aby podkręcić smak tradycyjnych potraw lub stworzyć nowe doznania smakowe. Próbowaliście już kiedyś makaronu doprawionego kilkoma kroplami sosu sojowego Kikkoman? Mamma mia!

Sos sojowy Kikkoman – w domu na całym świecie

W czasach, kiedy ludzie dużo podróżują po świecie, granice kulinarne zacierają się – ku radości wszystkich, którzy raz po raz chcieliby wypróbowywać coś nowego we własnej kuchni. Dlaczego więc nie wzbogacić smaku typowych włoskich przepisów, okraszając je wykwintną nutą japońskiego sosu sojowego? Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman stworzy tu idealne połączenie. Jego wyjątkowy aromat, który powstaje w trakcie naturalnego, trwającego do sześciu miesięcy procesu warzenia, nadaje każdej potrawie jedyną w swoim rodzaju głębię smaku – nie tłumiąc przy tym indywidualnego smaku pozostałych składników dania. Może by tak spróbować? Skorzystajcie zatem z naszych propozycji przepisów – i pozwólcie sobie na kulinarne zaskoczenie różnorodnością kuchennych inspiracji oraz kompozycji smakowych, jak i piątym wymiarem smaku: umami! Kikkoman życzy: buon appetito!