Podziel się na Google+:

Kuchnia wielkanocna z Kikkomanem

Od śniadania po kolację: Japończycy używająsosu sojowego praktycznie do każdej potrawy – przez cały rok. Od rana do wieczora dozownik, którego wnętrze wypełnia ta uniwersalna przyprawa, zajmuje ważne miejsce na stole w jadalni. Mięso, drób, ryba czy warzywa, pożywne danie główne czy słodki deser: wszechstronnie utalentowany sos sojowy sprawia, że każde danie zyskuje piąty wymiar smaku, który zwie się umami.

Czy wiesz, że sos sojowy bardzo dobrze pasuje do potraw jajecznych? W kuchni japońskiej istnieje cały szereg dańprzyrządzanych z jajek lub z użyciem jajek, które swój charakterystyczny smak zyskujądopiero po dodaniu sosu sojowego.

Jużteraz włącz nasz naturalnie warzony sos sojowy do swojego jadłospisu i każdego dnia doświadczaj tego jedynego w swoim rodzaju, pełnego smaku, który ceniąsobie nie tylko Japończycy. Dodatkowa korzyść: możesz równieżzacząćstosowaćzdrowsządietę... wystarczy, że oleiste i kaloryczne sosy zastąpisz od teraz sosem sojowym Kikkoman. Spróbuj!

Kulinarne rozmaitości z jajkiem w roli głównej

Czy Twoje śniadaniowe jajko zostało choćraz potraktowane sosem sojowym, zamiast solą? Fakt, że sos sojowy wprost wyśmienicie pasuje do dańjajecznych, potwierdzająponiższe przepisy Kikkoman na wielkanocne i wiosenne dania, w których jajko gra głównąrolę.

Soczysty chlebek wielkanocny

Chlebek wielkanocny ma długątradycjęprawie w całej Europie, nawet jeśli różni sięwyglądem w zależności od kraju i regionu. Jedni piekązaokrąglony chlebek, który wypełniająi dekorująbakaliami – morelami, rodzynkami lub żurawiną. Inni z kolei plotądrożdżowy warkocz lub formująwianek, który posypujątartymi migdałami. 

Cecha wspólna: chlebki wielkanocne sąz reguły słodkie i wypieka sięje z puszystego ciasta drożdżowego.

Ciasto drożdżowe z sosem sojowym Kikkoman:

Składniki:

20 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 600 g mąki, 250 ml letniego mleka, 2 żółtka, 100 g miękkiego masła lub margaryny, 6 łyżek sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszyći posypać20 g cukru. Rozprowadzićna gładkąmasęi odstawićna ok. 2 minuty. Następnie wsypaćmąkędo miski i na środku zrobićwgłębienie. Do środka wlaćmleko, dodaćpozostałączęśćcukru, mieszankędrożdży z cukrem oraz żółtka. Dodaćrównieżmasło i sos sojowy, a następnie wszystko zagnieśćna gładkie ciasto przy użyciu miksera ręcznego z końcówkądo zagniatania. Odstawićpod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieśći użyćw zależności od przepisu.

Więcej przepisów na wiosnę

Szukasz innych świątecznych potraw na Wielkanoc? A może interesująCię„lekkie” przepisy, które doskonale pasujądo wiosennego menu i które zachwycąsmakiem umami? Jeśli tak, zajrzyj do naszego zbioru przepisów!