Podziel się na Google+:

Kuchnia międzynarodowa

Przyprawa uniwersalna - nie tylko azjatycka

Z czym kojarzy nam się sos sojowy? Z sushi, orientalną kuchnią, potrawami z woka... Tymczasem naturalnie warzony sos sojowy - dzięki niezwykłemu aromatowi - jest przyprawą o uniwersalnym zastosowaniu. Idealnie nadaje się do przyrządzania i doprawiania potraw nie tylko kuchni azjatyckiej. Czy to lekka sałatka, pożywn zupa, czy też makaron z sosem - japoński sos sojowy nada wszystkim potrawom „tego czegoś”. A teraz czas na kulinarną podróż przez kuchnie świata!

Śródziemnomorskie przysmaki z południa Europy

Specjały z Francji, Hiszpanii, Włoch, Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego weszły do menu kuchni całego świata już dawno temu. Począwszy od oliwy poprzez świeże jarzyny jak pomidory, bakłażany czy cukinię, aż po typowe dla tych regionów zioła jak tymianek, rozmaryn, oregano i bazylia - składników takich jak te nie może zabraknąć w typowym menu kuchni śródziemnomorskiej. Kuchni tej z wielką łatwością udaje się przekraczać granice kolejnych krajów, mimo że sama jest bardzo zróżnicowana pod względem regionalnym. Włosi kochają na przykład świeże, wonne zioła, które nadają ich potrawom właściwego aromatu. Nic więc dziwnego, że uwielbian przez wszystkich spaghetti tak wspaniale smakuje! Nieodłącznym składnikiem wielu dipów do hiszpańskich tapas jest czosnek – słynne allioli to w końcu nic innego jak krem z czosnku, oliwy i soli. Grecy lubią prostotę: jagnięcina z tymiankiem, świeżymi pomidorami i jasnym chlebem to absolutny numer jeden w greckim jadłospisie. We Francji kucharze wyczarowują melodyjnie brzmiące pyszności jak ratatouille lub bouillabaisse. Jedna rzecz jest jednak wspólna dla wszystkich nacji basenu Morza Śródziemnego: jedzenie stanowi centralny punkt dnia. Posiłek w gronie rodziny lub przyjaciół może trwać nawet do późnej nocy.

Ciekawostka: Masz ochotę na karaibskie klimaty we własnym ogródku? Przygotowujesz na grillu owoce morza? W takim razie mamy dla Ciebie idealną marynatę. Zmiksuj razem 7 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 5 łyżek sherry, 4 łyżki oleju, 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limonki i drobno posiekany ząbek czosnku.

Azja: bogactwo smaków i aromatów

Japonia, Chiny, Wietnam i Tajlandia to tylko niektóre z krajów kształtujących wizerunek azjatyckiej kuchni. Podstawowe składniki, których używają Azjaci, to: ryż, makaron, świeże warzywa, ryba i mięso. Kuchni azjatyckiej nie można też wyobrazić sobie bez przypraw, do których należą chili, imbir, czarny pieprz, tamaryndowiec, trawa cytrynowa i kolendra. Tajlandia znana jest z jednej z najostrzejszych kuchni świata. Nic więc dziwnego, że rozróżnia się tu trzy kategorie chili: bardzo ostre, średnio ostre i lekko ostre. Szczególnie uważać należy na małe i niepozorne zielone papryczki chili. W tym przypadku wygląd o niczym nie świadczy - pod zielonym płaszczykiem kryje się piekło. W Japonii przyprawy można podzielić z grubsza na 薬味 (yakumi) i 調味料 (chōmiryō). Pierwsza grupa obejmuje wszystkie gatunki świeżych i suszonych ziół, a także popularne mieszanki przypraw z liści, jagód i korzeni. Słowo chōmiryō w wolnym tłumaczeniu oznacza „przyprawy“. Do grupy tej należą wszelkiego rodzaju pasty i sosy jak miso czy sos sojowy.

Kuchnia Karaibów - egzotyczny tygiel kultur i narodów

Kuchnia karaibska? Czy istnieje? Właściwie nie. W tym przypadku możemy raczej mówić o wielu lokalnych specjałach, rozsianych po równie licznych wysepkach regionu. Różowe barweny lub aromatyczne ragout z koźlęciny w pikantnym sosie curry - egzotyczny smak raju jest na wyciągnięcie ręki... Wybór należy do Ciebie! Rybę oraz tropikalne i subtropikalne owoce i warzywa - wszystko pierwszej świeżości - możesz tu kupić „u źródła” i przyrządzić samodzielnie. Stałe miejsce w codziennym jadłospisie tutejszych mieszkańców zajmują rośliny strączkowe oraz lokalne, ekstremalnie ostre papryczki chili. Dzięki silnie obecnym wpływom wschodnioindyjskim, w miejscowym menu odnajdziemy również owocowe chutney'e serwowane do potraw z ryżu.

Ciekawostka: Masz ochotę na karaibskie klimaty we własnym ogródku? Przygotowujesz na grillu owoce morza? W takim razie mamy dla Ciebie idealną marynatę. Zmiksuj razem 7 łyżek naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 5 łyżek sherry, 4 łyżki oleju, 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limonki i drobno posiekany ząbek czosnku.

Amerykańska kuchnia to coś więcej niż tylko hot dog

Ameryka i kultura jedzenia? Dla wielu z nas kojarzy się z fast foodem, burgerami, chipsami i lodami. Wystarczy jednak krótka wyprawa w głąb kraju, aby udowodnić, że amerykańska kuchnia ma do zaoferowania coś więcej. Przykładem tego może być „California Nouvelle Cuisine“, której korzeni należy szukać na skąpanym słońcem południowo-zachodnim krańcu Zachodniego Wybrzeża USA. Lekkostrawna kuchnia oparta jest przede wszystkim na świeżych warzywach i rybach, a jej popularność wykracza daleko poza granice stanu Kalifornia. Któż z nas choć raz nie zamówił w restauracji sałatki à la Cezar? Prawdziwie kultowe stały się również potrawy z pogranicza Teksasu i Meksyku, zwane też kuchnią Tex-Mex. Tacos, burrito czy fajita odzwierciedlają wpływy kuchni meksykańskiej. „Soul Food“ to z kolei kuchnia południowych stanów USA, w której swój ślad pozostawili Anglicy, Francuzi i Afroamerykanie. Za przykład może tu posłużyć kuchnia kreolska Luizjany i Nowego Orleanu. Dominują w niej regionalne składniki oraz typowe przyprawy jak pieprz cayenne, gałka muszkatołowa czy tymianek.

Ciekawostka: Smażone lub grillowane skrzydełka z kurczaka świetnie smakują z dodatkiem dipu. Wystarczy wymieszać 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 2 łyżki słodkiego sosu sojowego Kikkoman, 1 czerwoną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych, pokrojoną w drobną kostkę), 20 g posiekanej cebuli dymki, skropić odrobiną soku z limonki i dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Köttbullar & Co. czyli przysmaki po skandynawsku

Długie zimy, krótkie lata - kuchnia skandynawska to przykład kuchni, na której silne piętno odcisnęły warunki geograficzne. Mimo to ma ona o wiele więcej do zaoferowania niż tylko wędzonego łososia i chrupkie pieczywo. Kuchnię Skandynawii tworzą przecież specjały pochodzące z różnych krajów - Szwecji, Danii, Norwegii i Finlandii. Narodowym daniem Duńczyków jest na przykład torsk, czyli dorsz z solonymi ziemniakami i sosem musztardowym, podczas gdy przysmakiem w Finlandii jest mięso renifera, pokrojone w wąskie, delikatne paski. Prawdziwym rajem dla amatorów ryb, takich jak łosoś, śledź czy suszony dorsz (sztokfisz), jest Norwegia. Również fani IKEA będą w Szwecji szczęśliwi. Nie tylko z powodu mebli, ale również ze względu na znane szwedzkie Köttbullar - klopsiki z mielonego mięsa, które serwuje się z borówkami brusznicami.