Podziel się na Google+:

Hawajska kuchnia fusion

Hawai`i to barwny tygiel różnych ludów i kultur. Różnorodność dotyczy również kulinarnej strony tej pacyficznej wyspy: charakteryzuje się wpływami napływowej ludności niemal z każdego zakątka świata, łącząc ze sobą przepisy z różnych kultur. Niezależnie od tego, typową cechą wszystkich hawajskich specjałów są świeże, regionalne składniki.

Hawajskie Poke Bowl z nutą Japonii

Najsłynniejszym daniem fusion o hawajskich korzeniach jest Poke Bowl, które tradycyjnie przyrządzali rybacy zamieszkujący wyspę Hawai`i. Jeszcze na pokładzie łodzi kroili oni świeżo złowioną, surową rybę na kawałki wielkości kęsów – tzw. „Poke”. Doprawiali i przybierali ją orzechami. Kiedy później przybysze z różnych krajów odkryli tę prostą potrawę, wzbogacili ją o nowe składniki. Tak oto Poke Bowl stało się dziś symbolem kuchni hawajskiej.

Dziś kucharze amatorzy na całym świecie przyrządzają surową rybę lub krewetki wzorując się na Poke. Można tu wyraźnie dostrzec wpływy kultur azjatyckich, np. w postaci ryżu do sushi, serwowanego jako baza w Poke Bowl. Poza rybą dozwolone są najrozmaitsze dodatki: tofu, świeże warzywa, zioła, orzechy i słodkie owoce tropikalne, które na Hawajach są dostępne wszędzie: ananas, banan, gujawa, mango i papaja. Japońskiego akcentu dodają kiełki soi, zielona soja edamame czy prażone wodorosty lub sezam. 

Wysokiej jakości sosy stanowią dopełnienie smaku hawajskich potraw. Zarówno naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman oraz warianty o obniżonej zawartości soli i bezglutenowe, jak i nowy Sos Poke Kikkoman, który został stworzony specjalnie do Poke Bowl, znajdują w tym przypadku zastosowanie – jako baza do Twojej własnej kreacji lub jako gotowy sos.

Poi, Lomi lomi i Kalua pig

Oprócz wielu wariacji Poke Bowl istnieją inne potrawy, które są ściśle związane z Hawajami, a które nie przywędrowały na wyspy wodnym szlakiem. Zalicza się do nich danie „Poi” – papka z korzenia kolokazji jadalnej, zwanej taro. Dawniej stanowiła ona podstawowy składnik pożywienia pierwotnych mieszkańców Hawajów i do dzisiejszego dnia gości w jadłospisie wyspiarzy.

Podczas popularnego święta kulinarnego „Lu’au” tradycyjnie podaje się Poi jako dodatek do „Kalua pig” – świni, którą w całości piecze się pół dnia w ziemnym piecu na wulkanicznych kamieniach, dzięki czemu mięso nabiera wyjątkowej delikatności. Oprócz tego, nie tylko z okazji święta Lu’au serwuje się z reguły „Lomi lomi” – sałatkę z łososiem, pomidorami i cebulą z wyspy Maui.