Podziel się na Google+:

Ciesz się doskonałym smakiem bez glutenu

Gluten to mieszanina białek roślinnych, lipidów i węglowodanów, która występuje w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, owies, żyto i orkisz. Większość ludzi dobrze znosi gluten, jednak osoby cierpiące na celiakię lub alergię na gluten muszą z niego całkowicie zrezygnować. W przeciwnym razie narażają się na dolegliwości – ucisk w żołądku lub zaburzenia trawienia.

Rada: podczas zakupów warto zwracać uwagę na oznakowanie

W ostatnich kilku latach choroba zaczęła przykuwać większą uwagę opinii publicznej niż w przeszłości. Najlepiej świadczy o tym coraz bogatszy wybór produktów bezglutenowych na rynku artykułów spożywczych. Często są one oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, który wskazuje na produkt bezglutenowy. Niektóre rodzaje zbóż, np. ryż, kukurydza, proso, gryka, amarantus i komosa, nie zawierają glutenu. W połączeniu z warzywami, drobiem, mięsem, rybą lub owocami morza umożliwiają przygotowanie pysznych sałatek i dań głównych.

Azjatyckie inspiracje

Delektując się smakiem pysznej potrawy z woka z dodatkiem ryżu, nie odczujesz, że musisz z czegoś zrezygnować. Zamiast tradycyjnego makaronu z mąki wypróbuj makaron z cukinii, któ można przygotować w mgnieniu oka przy pomocy spiralnej krajalnicy do warzyw. Rewelacyjną potrawą bez glutenu są również omlety z dodatkiem sezonowych jarzyn. W przypadku wypieków należy zwracać uwagę na właściwy gatunek mąki. W ten sposób możesz delektować się smakiem bezglutenowego chleba, ciast i ciasteczek.

Bezglutenowe przyprawy

Jeżeli nie tolerujesz glutenu, zajrzyj do naszego zbioru przepisów. Z pewnością znajdziesz tam wiele pysznych bezglutenowych dań. Niepowtarzalny smak Twoich potraw zapewni naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy tamari.