Podziel się na Google+:

Zupa z żabnicy

Składniki dla 4 osób

Jedna porcja zawiera: 577 kJ / 138 kcal

  • 400 g żabnicy
  • 150 g cebuli
  • 200 g pomidorów
  • 200 g marchewki
  • 1 brukiew lub kalarepa
  • 2 łodygi selera  naciowego
  • 20 g imbiru
  • 4 łyżeczki Kikkoman Ponzu Chili
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Czas przygotowania: 40 min.

Obrać cebule i pokroić na plasterki. Pomidory pokroić na ćwiartki. Seler naciowy i imbir pokroić w plasterki, obrać marchew i brukiew. Brukiew pokroić na kawałki wielkości kęsa, , marchew w plasterki. Zachować nać selera i rozdzielić listki.

Żabnicępokroić na medaliony o grubości 2 cm.

Rozgrzać olej w garnku. Dodać cebulę, pomidory i imbirSmażyć ok. 3 minuty, następnie dolać 1 litr wody oraz 4 łyżeczki sosu Kikkoman Ponzu Chili i zagotować. Dodać warzywa i gotować ok. 12 minut. Dodać rybę i gotować kolejne 3-4 minuty na  średnim ogniu. Dodać nać selera, doprawić pieprzem i zdjąć garnek z kuchenki.

Podawać natychmiast w głębokich talerzach.